De onleefbaarheidvan perfect geluk

Het paradijs op aarde is in aantocht. Dat althans is de overtuiging van de zogenoemde transhumanisten die voorzien dat de mens binnen afzienbare termijn gelukkiger kan worden dankzij genetische manipulatie en artificiële intelligentie. Maar is het beloofde ultieme geluk wel zo'n goed idee?

EMOTIES

Let’s make ourselves better. Dit is in een notendop de filosofie van het transhumanisme, een nieuwe loot aan de stam van het humanisme. Zij gaat ervan uit dat wetenschap en technologie nodig zijn om biologische beperkingen te overstijgen. De World Transhumanist Association veronderstelt bijvoorbeeld dat we veroudering tot staan zullen brengen en elke vorm van ziekte uitroeien. Ook zullen we het menselijk lichaam synthetisch kunnen versterken of ons brein verrijken met computertechnologie. Bovendien willen de transhumanisten de pleziercentra in ons brein verbeteren, zodat we kunnen genieten van levenslang geluk en dagelijks opwindende piekervaringen. ‘Het leven op aarde zal beter zijn dan onze wildste voorstelling van het hiernamaals’, aldus een aanhanger.

Zo’n uitspraak lijkt te weinig realiteitsgehalte te hebben om serieus bij stil te staan, maar we moeten niet onderschatten hoe snel de ontwikkelingen gaan. De Amerikaanse robot-pionier Hans Moravec heeft bijvoorbeeld berekend dat de huidige generatie computers over een rekencapaciteit beschikt die vergelijkbaar is met die van de hersenen van een spin. Maar als de ontwikkelingen in het huidige tempo blijven doorzetten, dan evenaart de computer het menselijk brein al in 2020. Misschien maakt dat meer mogelijk dan wij ons nu kunnen voorstellen.

Vandaar dat in het laatste nummer van

Log in om verder te lezen.
auteur

Ad Bergsma

» profiel van Ad Bergsma

Dit vind je misschien ook interessant

Column

Spiegelbeest: De kunst van het geven

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Verhaal

Dit zeggen experts over digitaal opvoeden

Smartphones, tablets en games zijn niet meer weg te denken uit het leven van onze kinderen. Wat is d...

Lees verder
Artikel

De waarheidsliefde van Daniel Dennett

Lees verder
Artikel

Armen vol littekens

Lees verder
Column

Bij de wilde beesten af

Lees verder
Artikel

Wat voelt-ie dan?

Lees verder
Artikel

Rustig kijken naar de pijn

Lees verder
Kort

Minder gestrest door een geitje

Lees verder