De liefde voor het getal

Hoeveel is rechterduim plus linkeroorlel? Er zullen weinig Nederlanders zijn die begrijpen waar deze vraag over gaat, laat staan dat zij hem kunnen beantwoorden. De mannen van het Yupno volk In Papoea-Nieuw-Guinea zullen echter zonder blikken of blozen antwoorden: de linkertestikel. Zij hebben de vraag namelijk begrepen als: hoeveel is10 plus 21? De Yupno hebben namelijk geen aparte woorden voor cijfers, maar gebruiken daarvoor de namen van lichaamsdelen. Nu zijn er veel meer volken die dit doen, maar het bijzondere van de Yupno's is dat zij zich niet beperken tot vingers en tenen, maar ook gebruik maken van ogen, tepels en neusgaten. De penis is als 33 het hoogste getal en 34 is in dit systeem een man plus de linkerpink. Onbekend is of de Yupno vrouwen ook op deze manier tellen, omdat zij in het openbaar geen getallen gebruiken.

Dit wonderlijke verhaal is een van de vele wetenswaardigheden over getallen die de Engelse neuropsycholoog Brian Butterworth heeft opgediept over de manier waarop mensen met getallen omgaan. Hij betoogt dat een rudimentair getalsbegrip aangeboren is, evenals een basale rekenvaardigheid. Een baby zal daarom verbaasd opkijken als hem situaties worden voorgespiegeld waarin een plus een geen twee is. Dit is bijvoorbeeld het geval als de baby ziet dat er twee poppetjes achter een schermpje worden geplaatst, maar dat er ineens drie staan als het schermpje wordt verwijderd.

Het boeiendste deel van het boek wordt gevormd door de beschrijving van mensen met een extreem slecht of goed getalsbegrip. Butterworth beschrijft bijvoorbeeld Charles, een afgestudeerd psycholoog, die een ernstige vorm van getalsblindheid heeft. In de winkel weet hij bijvoorbeeld nooit of hij wel voldoende geld terugkrijgt en ook niet of hij voldoende geld bij zich heeft voor een bepaalde aankoop. Zelfs als hem wordt gevraagd of negen groter is dan twee, dan is dat moeilijk voor hem en heeft hij zijn vingers nodig om na te gaan wat het juiste antwoord is.

Het idee om vanuit de neuropsychologie naar getallen te kijken, levert aardige verrassingen op. Een boek over getallen dat ook leuk

Log in om verder te lezen.
auteur

Ad Bergsma

» profiel van Ad Bergsma

Dit vind je misschien ook interessant

Test

Hoe gaat het met de taalontwikkeling van je kind?

De SNEL-test van taalwetenschapper Margreet Luinge meet de veertien mijlpalen in de taalontwikkeling...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Training

Zo voorkom je een burn-out

Je hoeft niet alle stress te vermijden om optimaal te functioneren. Ontdék het in deze training!

Lees verder
Artikel

Ontspan uw hond

Lees verder
Column

Losse schroefjes

Lees verder
Artikel

Stadskinderen / Dorpskinderen

Lees verder
Artikel

De tragiek van het wolfskind

Lees verder
Interview

Auteur Herman Koch over paniekaanvallen: ‘Oké, dan val ik maar dood neer, dacht ik’

Lees verder
Artikel

Wat je schrijft ben je zelf

Lees verder