De angst van de vader

Psychologie Magazine neemt de kenners van het menselijk gedrag mee naar de bioscoop. Deze maand is dat psycholoog Vincent Duindam, die bekend werd door zijn onderzoek naar zorgende vaders. Hij geeft zijn visie op De passievrucht, de film naar de gelijknamige bestseller.

Een op de tien kinderen wordt opgevoed door een man die niet de biologische vader is, zo wordt in De Passievrucht beweerd. Vaderschapsexpert Vincent Duindam weet het nog gekker: hij kent onderzoeken die zelfs 30 procent aangeven. ‘Ik viel van m’n stoel toen ik dat voor het eerst hoorde. Er zijn niet veel cijfers waar ik zo van ondersteboven was.’ Hij lacht: ‘Ik weet zelfs nog waar ik toen zat, net zoals ik mij nog herinner wat ik deed toen ik hoorde van de moord op Kennedy.’

Hoofdpersoon Armin Minderhout heeft een zoon van veertien als hij te horen krijgt dat hij altijd onvruchtbaar is geweest. Zoon Bo kan dus zijn eigen zoon niet zijn. Aan zijn vrouw Monika kan hij niet meer vragen hoe het zit, want zij is al negen jaar dood. Verslagen, verscheurd en aangetast in zijn mannelijkheid, gaat Armin op zoek naar de biologische vader. Hij vertelt zijn zoon dat hij zelf niet de echte vader is. Voor de ruim driehonderduizend mensen die het boek van Karel Glastra van Loon al hebben gelezen, is de uitkomst niet meer zo overdonderend, maar Vincent Duindam was nog wel verrast. ‘Ik vond het een onderhoudende en soms ontroerende film.

Log in om verder te lezen.
auteur

Heleen Peverelli

» profiel van Heleen Peverelli

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Kan een puber beter bij zijn vader wonen?

Lees verder
Branded content

Moe? 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Artikel

Daarom werd ik coach: ‘Ik krijg echt energie van coachen’

Nicole Smeenk (40) werkte vijf jaar geleden in de marketing en wist nog helemaal niet dat ze coach w...

Lees verder
Artikel

Zorgen voor je ouders

Lees verder
Advies

Wij mogen niet meer op onze kleinzoon passen

Lees verder
Advies

Moet mijn zoon met hem mee?

Lees verder
Artikel

Tienervaders krijgen praatgroep

Lees verder
Artikel

Kan een kind zonder vader?

Lees verder
Advies

Wat kan ik doen om mijn zoon te helpen?

Lees verder