Dat is mijn hand!

Mensen die vatbaar zijn voor een psychose, laten zich bij de waarneming van het eigen lichaam eerder om de tuin leiden. Dat zeggen onderzoekers na een experiment met de ‘rubberhandillusie’. Proefpersonen moesten hun hand in een dichte doos leggen, waardoor die onzichtbaar was; ernaast lag een rubberhand. Daarna werd tegelijkertijd zowel hun eigen hand als […]

Mensen die vatbaar zijn voor een psychose, laten zich bij de waarneming van het eigen lichaam eerder om de tuin leiden. Dat zeggen onderzoekers na een experiment met de ‘rubberhandillusie’. Proefpersonen moesten hun hand in een dichte doos leggen, waardoor die onzichtbaar was; ernaast lag een rubberhand. Daarna werd tegelijkertijd zowel hun eigen hand als de rubberhand met een kwastje geaaid.

Psychosegevoeligen bleken opvallend vaker te denken dat het gekriebel dat ze voelden van de rubberen hand kwam, alsof dat hun eigen hand was. De onderzoekers concluderen daaruit dat psychosegevoeligheid niet zozeer samenhangt met de neiging ongewone ervaringen te hebben, maar vooral met een brein dat sneller fouten maakt bij de integratie van visuele en tactiele prikkels.

Psychosis-proneness and the rubber hand illusion of body ownership, Psychiatry Research, mei 2013

auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

‘Zou het een psychose zijn?’

Mensen die voor het eerst psychotische verschijnselen hebben, lopen er gemiddeld een jaar mee rond v...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Advies

Nog steeds last van mijn dominante vader

Lees verder
Kort

Nieuw middel tegen wanen?

Lees verder
Artikel

Schizofreen door kattenpoep?

Lees verder
Artikel

Hoop voor schizofrenen

Lees verder
Artikel

Jim van Os: ‘Er is geen grens tussen gek en normaal’

Lees verder
Artikel

Drie soorten schizofrenie

Lees verder
Artikel

‘U bent een beetje verward’

Lees verder