Creatief en sexy

De mannetjes van een Japans ballonvisje blijken onverwacht creatief.

Ze maken indrukwekkende cirkelvormige sculpturen van extra fijn zand, met kronkelende groeven en stralende lijnen, versierd met stukjes koraal en schelp. Het visje ploegt en schaaft ruim een week onafgebroken aan zijn meesterwerk.

Column

Spiegelbeest: Een goede moeder

Lees verder

Als het goed is, doet hij al die moeite niet voor niets. Zijn creatie trekt de aandacht van vrouwelijke soortgenoten. Als het zo’n vrouwtje bevalt wat ze ziet, zal ze haar eitjes leggen in het centrum van zijn sculptuur, waar hij ze bevrucht.
Bij veel diersoorten proberen de mannetjes kieskeurige vrouwtjes in te palmen. Sommige doen dat met spierballen, andere met een kleurig verenkleed. En weer andere tonen hun kunsten. Evolutionair psychologen zien dat ook bij de mens: net als machtige en knappe mannen hebben ook dichters, kunstschilders en professionele artiesten meer seksuele partners dan andere mannen.
Waarom zijn creatieve mannen zo sexy? Biologen zien creativiteit als een fitness indicator: het zegt iets over onderliggende kwaliteiten. Zwakke ballonvisjes kunnen niet zo’n mooie zandsculptuur maken.
Menselijke creativiteit gaat verder, en zegt ook iets over intelligentie en het vermogen oplossingen te verzinnen. Eigenschappen waarmee je verder komt in het leven, en die vrouwen graag doorgeven aan hun nageslacht.

Redacteur en psycholoog Dagmar van der Neut is gefascineerd door diergedrag, van fruitvliegjes tot haar eigen soortgenoten. Ze schreef het boek Het beest in ons. Liefdeslessen uit het dierenrijk.

 

auteur

Dagmar van der Neut

Nieuwsgierigheid is een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik wil snappen hoe dingen werken. Hoe kan het dat…? Hoe zit het in elkaar? Waarom?

» profiel van Dagmar van der Neut

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

De evolutie van de hysterische verlamming

Verstijven van angst, lijkt het onhandigste wat je kunt doen als je wordt aangevallen: het geeft de ...

Lees verder
Video

Leren leven met een AMPUTATIE

‘Mijn spiegelbeeld zonder protheses went nooit’. Leon (36) kreeg op zijn 31e een bloedvergiftigi...

Bekijk video
Artikel

Altruïstische reddingsacties van dieren

Lees verder
Kort

Zo geniet je meer van seks

Lees verder
Artikel

Macht smaakt naar meer

Lees verder
Artikel

Roboratjes

Lees verder
Kort

Schatten van ratten

Lees verder
Artikel

Waarom onze seksualiteit zich niet in hokjes laat stoppen

Lees verder