Het is bijna te gênant om op te schrijven, maar mijn moderne jonge partner en ik hebben ruzies over het huishouden. Ik vind dat hij te weinig doet, hij vindt dat ‘wel meevallen’. We gaan dit probleem te lijf met een hoop geëmmer, maar het kan ook met een spel.

Het Communicatiespel van Ed Nissink bestaat uit 72 kaarten met afbeeldingen en woorden, en zou je meer inzicht moeten geven in jezelf en anderen. Bijvoorbeeld aan de hand van een zogenaamde ‘relatielegging’. Daarmee kun je onderzoeken waar de communicatie vastloopt tussen jou en iemand anders.

Het gaat zo: je pakt twee kaarten van de stapel. De eerste kaart zou iets over jou moeten zeggen, de tweede over de ander. Nissink hangt de nogal zweverige mening aan dat je onderbewuste je naar de juiste kaart stuurt, maar hier lijkt eerder sprake te zijn van het Barnum-effect: met elke kaart die je pakt, kun je wel íets, en daarom zul je hem altijd op jezelf van toepassing vinden. Toch zou je Nissink bijna geloven als je ziet welke kaart ik voor mezelf pak: ‘klagen’. Voor mijn vriend pak ik de kaart ‘niveau’. Daar is snel iets bij bedacht: ik moet wat

Log in om verder te lezen.