Chimpansees gaan boekje open doen

breinTaal Aapjes die kunnen zeggen wat ze denken: het lijkt science fiction, maar in Ohio begint het zo langzamerhand werkelijkheid te worden. Onderzoekers van de Ohio State University hebben het na drie jaar oefenen voor elkaar gekregen om Keeli en Ivy, twee jonge chimpansees, aan het lezen te krijgen. De aapjes kregen steeds combinaties te […]

brein
Taal

Aapjes die kunnen zeggen wat ze denken: het lijkt science fiction, maar in Ohio begint het zo langzamerhand werkelijkheid te worden. Onderzoekers van de Ohio State University hebben het na drie jaar oefenen voor elkaar gekregen om Keeli en Ivy, twee jonge chimpansees, aan het lezen te krijgen. De aapjes kregen steeds combinaties te zien van objecten en de namen daarvan, zodat ze leerden waar welke naam bij hoort. Inmiddels kunnen ze twaalf woorden herkennen, zoals de benaming van een kat, een fles sinas en een sleutel. Ook wisten ze na enig oefenen hun eigen naam en die van de gereedschappen waarmee ze hun favoriete voedsel kunnen pakken.

Momenteel proberen de onderzoekers de chimps zover te krijgen dat ze de aangeleerde woorden in nieuwe, zelfgekozen betekenisvolle combinaties gaan gebruiken. De verwachting is dat de chimpansees straks zelf kunnen ‘vertellen’ over hun cultuur en samenleving. Ook zou het in de toekomst mogelijk moeten zijn dat de apen te kennen geven dat ze weten wat er in het hoofd van andere apen omgaat. En dat komt echt dicht bij de menselijke communicatie.

auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Hebben dieren gevoel voor ritme?

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Interview

Pedagoog Micha de Winter: “Het mag best botsen”

We moeten niet bang zijn voor botsingen met onze zonen of dochters, vindt pedagoog Micha de Winter. ...

Lees verder
Artikel

Moeite met lezen

Lees verder
Artikel

Waakzaam slapen

Lees verder
Advies

Is het erg als ik twee talen gebruik?

Lees verder
Artikel

Apenmaatjes

Lees verder
Artikel

Spiritualiteit

Lees verder
Artikel

De wereld van het spannende boek

Lees verder