Brein

Een dwarslaesie ongeneeslijk? Straks misschien niet meer. Chinese en Amerikaanse onderzoekers hebben een manier bedacht om beschadigingen in het centrale zenuwstelsel te herstellen.

Het grote breinboek

Bestel nu het grote breinboek in onze webshop!

Net als elders in het lichaam, vormt zich in het brein littekenweefsel rond een wondje. Dat is een probleem, want littekenweefsel is stug. Daardoor kunnen hersencellen geen contact meer met elkaar maken en dus niet communiceren.

De onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology hebben nu een synthetische substantie (SAPNS) ontdekt die het verloren contact tussen neuronen kan herstellen. De eiwitachtige moleculen vormen spontaan een soort web dat lijkt op normaal neuraal weefsel. Eigenlijk ‘breien’ de eiwitten de verschillende neuronen weer aan elkaar.

De onderzoekers hebben het weefselbreiwerkje getest bij hamsters wier oogzenuwen werden doorgesneden. Beestjes die SAPNS kregen ingespoten genazen binnen zes weken, terwijl soortgenootjes die behandeld werden met een nepmiddel blijvend blind waren. Fijne bijkomstigheden: het werkt net zo goed bij jonge als bij oude hamsters, én de eiwitten zijn biologisch afbreekbaar: na een week of vier worden ze vanzelf weer uitgeplast.

Journal for the Proceedings of the National Academy of Sciences, 13 maart 2006