Bloedige games maken agressief

Kinderen die gewelddadige games spelen, vertonen meer agressief gedrag. Dat bleek al eerder uit onderzoek. Maar kiezen agressieve kinderen gewoon sneller voor het bloederige genre, of maken deze spellen kinderen agressiever? Canadese onderzoekers deden een grootschalig, gedegen onderzoek, waarbij ze pubers vier jaar lang volgden. Het bleken toch de gewelddadige games te zijn die pubers […]

Kinderen die gewelddadige games spelen, vertonen meer agressief gedrag. Dat bleek al eerder uit onderzoek. Maar kiezen agressieve kinderen gewoon sneller voor het bloederige genre, of maken deze spellen kinderen agressiever?

Canadese onderzoekers deden een grootschalig, gedegen onderzoek, waarbij ze pubers vier jaar lang volgden. Het bleken toch de gewelddadige games te zijn die pubers agressiever maken. Hoe vaker ze ze speelden, hoe sterker het effect over de tijd. Deden ze het jaar na jaar, dan was de toename in agressie extra groot. Dit verband bleef ook overeind na controle voor een waslijst aan andere variabelen, zoals het aanvangsniveau van hun agressie, het opleidingsniveau van de ouders en de schoolcultuur.

A longitudinal study of the association between violent video game play and aggression among adolescents, Developmental Psychology, nog te verschijnen

auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Betrouwbaar bluffen

Hoe kun je het beste kijken als je bluft tijdens een potje poker?

Lees verder
Branded content

Moe? 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Artikel

De winnaars van de schrijfwedstrijd ‘En nu is het klaar’

‘Welke gebeurtenis wil je achter je laten? Schrijf een afscheidsbrief aan een nare ervaring, relat...

Lees verder
Artikel

Krachtpil voor luiaards

Lees verder
Advies

Ik erger me zelfs aan vrolijk fluitende mensen

Lees verder
Advies

Mijn vader scheldt ons uit voor rotte vis

Lees verder
Artikel

Sporten: zo houd je het vol

Lees verder
Artikel

Bent u van het type T of van het type t?

Lees verder
Artikel

Wat maakt iemand populair in de klas?

Lees verder