Blij met pasta

Dat een overheerlijke pasta-schotel of een zak snoep een goed gevoel kan opwekken, zal niemand vreemd voorkomen. Bij mensen die continu onder stress staan, heeft dit echter ook een biologische basis. Uit het proefschrift van de Utrechtse psycholoog Rob Markus blijkt dat een verhoogde consumptie van koolhydraten ten opzichte van eiwitten, een gunstig effect kan hebben op de stemming bij stressgevoelige mensen.

Dit komt waarschijnlijk doordat koolhydraten de concentratie van de neurotransmitter serotonine in de hersenen verhogen. Een verhoogde serotonine-activiteit is nodig om beter met stress te kunnen omgaan en voorkomt dat stress een nadelige invloed heeft op de stemming en op prestaties. Omdat bij stress serotonine wordt afgebroken, kan er bij mensen die continu last van stress hebben, een tekort ontstaan aan deze neurotransmitter. Een goede maaltijd met flink veel koolhydraten zou dit tekort weer kunnen aanvullen. Rob Markus meent dat stressgevoelige mensen vatbaarder zijn voor deze effecten van de voeding, omdat hun serotoninesysteem gevoelig is geworden ter compensatie van het serotonine-tekort. Bij mensen die minder stress gevoelig zijn, gaat dit effect van de pasta-schotel niet op.

Training

Denk je slank

  • Ontwikkel een sterke wilskracht
  • Ontdek eetgewoontes die bij je passen
  • Afvallen met blijvend resultaat
bekijk de training
Nu maar
€ 75,-

(C. R. Markus, Relations between stress, food and mood: A role for brain serotonine, proefschrift, Universiteit Utrecht, juni 1999)

auteur

Heleen Peverelli

Heleen Peverelli is psycholoog en hoofdredacteur van Yoga Magazine.

» profiel van Heleen Peverelli
auteur

Ad Bergsma

Ad Bergsma is psycholoog. Hij werkt als geluksonderzoeker, spreker en auteur.

» profiel van Ad Bergsma

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Sip door suiker

Snoeperds zijn vaker depressief. Dat is de afgelopen jaren uit meerdere onderzoeken gebleken.
Lees verder
Kort

Sip door suiker

Snoeperds zijn vaker depressief. Dat is de afgelopen jaren uit meerdere onderzoeken gebleken.
Lees verder
Branded content

Houd je brein gezond: start met studeren

Waar moet je rekening mee houden als je een opleiding gaat volgen? Drie vragen en antwoorden voor de...
Lees verder
Branded content

Houd je brein gezond: start met studeren

Waar moet je rekening mee houden als je een opleiding gaat volgen? Drie vragen en antwoorden voor de...
Lees verder
Recensie

Alles wat in dit boek staat is waar – 3 redenen om dit...

3 redenen om dit boek van Maarten Boudry en Jeroen Hopster te lezen.
Lees verder
Recensie

Alles wat in dit boek staat is waar – 3 redenen om dit...

3 redenen om dit boek van Maarten Boudry en Jeroen Hopster te lezen.
Lees verder
Artikel

Wat armoede aanricht in ons brein

De verwijten zijn zo makkelijk gemaakt: ga dan beter met je geld om, maak die opleiding af! Maar als...
Lees verder
Training

Mindful eten

Leer beter te luisteren naar je lichaam, waardoor je meer geniet en genoeg hebt aan minder.
Lees verder
Kort

Voeding en depressie – is er een verband?

Heeft onze voeding op de langere termijn invloed op onze stemming en mogelijk een depressie? Op die ...
Lees verder
Artikel

Wat beïnvloedt ons eetgedrag

Hoe kunnen we vet, zout en zoet vaker laten staan voor vezels en vitamines? In Wageningen wordt daar...
Lees verder
Artikel

Martijn Katan: ‘Gezond leven gaat vaak tegen je emoties in...

Vezels, antioxidanten, visolie... Hoogleraar voedingsleer Martijn Katan heeft heel wat voedingsmodes...
Lees verder
Verhaal

Waarom de een alles eet en de ander niets lust

Een kwart van de mensheid proeft smaken veel beter dan gemiddeld, heeft de wetenschap ontdekt. Dat l...
Lees verder