Bijzonder: jongeren vertellen over psychische klachten

  • 278 woorden
  • leestijd is 2 minuten
  • Video: #open-upweek
Slecht slapen, piekeren, angstig of somber voelen of problemen hebben met eten, het zijn klachten waar 43% van de Nederlandse jongeren last van heeft. Dit blijkt uit onderzoek gedaan in het kader van de #openup-week.

Gedurende deze week vragen NPO 3FM en MINDyoung aandacht voor deze problematiek en stimuleren ze jongeren hierover het gesprek aan te gaan. Laura vertelt bijvoorbeeld over haar diagnose borderline.

Het verhaal van Laura

Laura stond op school al bekend als met meisje met anorexia, toen ze ook de diagnose borderline kreeg besloot ze om dit niet te vertellen. Totdat ze doorhad dat dat geen oplossing was. In deze video, gemaakt in het kader van de #openup-week mag haar studievriend Zjuul haar alles vragen. Lees het volledige verhaal van Laura hier.

Bijna de helft van de Nederlandse jongeren ervaart psychische klachten

MINDyoung is een initiatief van Landelijk Platform Psychische Gezondheid, Fonds Psychische Gezondheid en Korrelatie, samen met omroep Human en NPO 3FM lieten ze een onderzoek uitvoeren naar psychische klachten bij jongeren.Uit het onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Newcom, blijkt dat 43% van de jongeren psychische klachten ervaart en dat 80% van deze groep hier al langer dan twee maanden mee loopt. 37% van hen praat niet met anderen over hun klachten.

De jongeren zijn bang om niet begrepen te worden en blijven dus alleen zitten met deze problemen, terwijl het juist belangrijk is om hierover met elkaar te praten. Psycholoog Lidewy Hendriks van MIND: “Niet alleen omdat jongeren dan steun krijgen, maar wanneer psychische problemen zo vroeg mogelijk worden gesignaleerd, is de kans groter dat een negatieve spiraal wordt voorkomen. Zodoende kan een lang traject in de ggz wellicht worden vermeden. We zijn erg blij dat 3FM en omroep Human dit net zo belangrijk vinden als wij.”

Kort

Beter leren luisteren in 4 stappen

Iedereen wil gehoord worden. Waarom luisteren we dan zo slecht? Bijvoorbeeld omdat ons brein praten ...

Lees verder

Meer weten over de #openup-week? Ga naar www.mindyoung.nl en www.3fm.nl en luister tussen 14:00 en 16:00 uur naar Wijnand op NPO 3FM.

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Bezopen toestand

Alcohol kan onherstelbare schade aanrichten in het ­puberbrein. Hoog tijd dus om paal en perk te st...

Lees verder
Artikel

Papa is zwanger

Zwanger zijn is niet alleen voorbehouden aan vrouwen. Ook de man wordt in die negen maanden klaarges...

Lees verder
Interview

‘Familiegeheimen zijn er niet voor niets’

Lees verder
Interview

Francine Oomen: ‘Mijn puberjaren krijgen een mager viertje’

Lees verder
Artikel

Onder vaders vleugels

Lees verder
Artikel

‘Pappie en mammie hadden geen tijd’

Lees verder
Artikel

De hele dag eten

Lees verder
Artikel

Fatima Moreira de Melo: ‘Op vakantie bloeide ik altijd helemaal op’

Lees verder