Zo voorkom je emotie-eten

1. Verzet je zinnen

Dwing jezelf even iets compleet anders te doen, als de behoefte aan troostvoedsel de kop opsteekt. Iets waarmee je niet je smaak, maar andere zintuigen prikkelt.

Training Mindful eten
Training

Training Mindful eten

  • Leer ontspannen omgaan met eten
  • Ontdek hoe je eetgedrag wordt beïnvloed
  • Inclusief meditatie en mindfulness-oefeningen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Neem een lekker geurend bad, maak een wandeling in een mooi natuurgebied, ga naar de bioscoop, lees een boek of laat je masseren… Zo merk je dat je onbehaaglijke gevoelens ook kunt verzachten met andere dingen dan emotie-eten.

2. Ik-moet-nu-eten-moment

Maak een lijst van wat je écht ooit wilt doen. Zo komt je uit het ‘ik-moet-NU-eten-moment’ en ga je de zaken weer in perspectief zien. Dat schrijft de Amerikaanse klinisch psychologe Susan Albers in haar boek Vijftig manieren om jezelf te troosten zonder voedsel.

Koop een mooi notitieboekje voor jezelf en schrijf er fijne toekomstdromen in op momenten dat je je akelig voelt. Let wel: alleen wensen noteren zet geen zoden aan de dijk – bedenk ook concrete manieren waarop je ze kunt realiseren.

3. Verbied jezelf niets, maar bedenk alternatieven

Psychologe Marieke Adriaanse van de Universiteit Utrecht vroeg proefpersonen die wilden afvallen, wanneer en met welke snacks ze zondigden. Daarna liet ze hen een actieplan formuleren.

Sommigen moesten zich daarbij focussen op wat ze wilden voorkomen (‘Als ik me ellendig voel, zal ik me niet aan chocola vergrijpen’), anderen juist op wat ze wél wilden (‘Als ik me ellendig voel, ga ik een appel eten’). Het eetdagboek van beide groepen toonde een week later een duidelijk verschil – de tweede groep ging minder vaak over tot emotie-eten.

Training Gezond en energiek in 10 stappen
Training

Training Gezond en energiek in 10 stappen

  • Stap voor stap naar jouw optimale leefstijl
  • Niet voor even, maar voor de rest van je leven
  • In samenwerking met hoogleraar Ingrid Steenhuis
Bekijk de training
Nu maar
99,-

4. Wees mild voor jezelf

Wie heeft geleerd zichzelf met voedsel te troosten als het tegenzit, is daar niet van de ene dag op de andere van af. Volgens hoogleraar Anita Jansen, eetstoornisdeskundige aan de Universiteit Maastricht, kan het enige tijd duren voordat je er gunstigere gewoontes voor in de plaats hebt aangeleerd.

Aan de slag met een gezondere leefstijl?

In de online training Gezond als gewoonte  leer je jezelf – met behulp van psychologische inzichten – gezondere eet- en beweeggewoonten aan. De training is gemaakt in samenwerking met hoogleraar en leefstijlexpert Ingrid Steenhuis.

Mindful leren eten?

In de online training ‘Mindful eten’ werk je aan een ontspannen relatie met eten. Je doorbreekt automatische eetpatronen en leert beter luisteren naar je lichaam.