Bang voor alles

Hoe complexer een cultuur, hoe meer angsten en fobieën. Dat zegt psychoanalyticus Wolfgang Schmidbauer in een boek dat je van de ene verbazing in de andere doet vallen.

boeken

Weleens gehoord van staurofobie of dextrofobie? Het eerste slaat op angst voor kruisbeelden, het tweede op angst voor voorwerpen aan de rechterkant van je lichaam. In Het angstenboek beschrijft de Duitse psychoanalyticus Wolfgang Schmidbauer nog veel meer fobieën, geordend van A tot Z. De lijst fobieën doet je van de ene verbazing in de andere rollen en levert hilarische scrabblewoorden op.

Behalve onderhoudend is het boek ook informatief. In de inleiding op het angstenalfabet stelt Schmidbauer bijvoorbeeld dat het bestaan van zoveel fobieën iets wezenlijks zegt over onze cultuur. Hoe meer een gemeenschap groeit en hoe complexer deze wordt, hoe meer het een angstcultuur wordt, aldus de auteur. Zo deed, met de intrede van de radiologie, ook de radiofobie – de angst voor radiologische straling – zijn intrede. Een complexe en groeiende cultuur stelt bovendien grote beperkingen aan onze driften, beperkingen die hand in hand gaan met een toename van angst. Kon je vroeger nog omgeremd een potje vrijen in het bos, nu kijk je angstig over je schouder of er geen wandelaar aankomt.

De kans is wel torenhoog dat je, na het lezen van het boek, moet constateren dat je toch minstens één fobie hebt. Helaas zegt

Log in om verder te lezen.
auteur

Pieternel Dijkstra

Ben je ook een beetje verlegen, onzeker of makkelijk van streek? Zie je op tegen praatjes met onbekenden, en drukke feesten?

» profiel van Pieternel Dijkstra

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Angst voor rotondes

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Kort

Zo krijg jij meer moed

We hebben allemaal wel iets wat we graag zouden willen, maar niet durven. Dat kan van alles zijn: je...

Lees verder
Advies

Ruik ik wel lekker uit mijn mond?

Lees verder
Advies

Alleen lustgevoelens tijdens de eerste 2 weken van mijn cyclus

Lees verder
Advies

18 jaar en bindingsangst?

Lees verder
Artikel

Midlifecrisis: de angst om nooit meer uit die dagelijkse sleur te raken

Lees verder
Artikel

Geen Paniek!

Lees verder
Artikel

Tussen angst en vrees

Lees verder