Band met moeder en leraar

Nederland is een individualistisch land: onafhanklijkheid is het grootste goed, iedereen heeft een eigen carrière, en als het even kan, wonen opa en oma in een eigen flatje. Veel allochtonen die in Nederland wonen, hebben een collectivistische achtergrond. Ze vinden het normaal dat verschillende generaties bij elkaar in één huis wonen, geleid door opa of […]

Nederland is een individualistisch land: onafhanklijkheid is het grootste goed, iedereen heeft een eigen carrière, en als het even kan, wonen opa en oma in een eigen flatje. Veel allochtonen die in Nederland wonen, hebben een collectivistische achtergrond. Ze vinden het normaal dat verschillende generaties bij elkaar in één huis wonen, geleid door opa of de oudste zoon.

Annemarie Huiberts promoveerde op een onderzoek naar de invloed van opvoeding op de autonomie en verbondenheid die Marokkaanse en Nederlandse jongeren ervaren. Het zal niet verbazen dat blijkt dat Marokkaanse jongeren over zaken als verkering, uitgaan, alcohol en drugs minder beslissingen mogen nemen dan hun Nederlandse leeftijdgenootjes. Marokkaanse jongeren hebben meer positieve emoties ten opzichte van hun moeder en hun leraren dan Nederlandse jongeren. Toch hebben zowel Marokkaanse als Nederlandse jongeren gemiddeld een goede relatie met mensen uit hun omgeving. (FvdH)

Annemarie Huiberts, Individualisme en Collectivisme in Adolescentie, proefschrift Universiteit Utrecht, oktober 2002

ton boon

auteur

Heleen Peverelli

» profiel van Heleen Peverelli

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

’t Zal je kind maar wezen

Een zoon of dochter die liegt, bedriegt, drugs gebruikt, en erger. Vier ouders vertellen hoe ze mach...

Lees verder
Artikel

Mijn kind is transgender

Wat als je zoon of dochter is geboren in het verkeerde lichaam? Als ouder probeer je een kind zo goe...

Lees verder
Artikel

De puppymethode

Lees verder
Test

Wat is je opvoedstijl?

Lees verder
Artikel

Hoe maak je kinderen weerbaar?

Lees verder
Artikel

Wat zijn de positieve eigenschappen van je gezin?

Lees verder
Artikel

Mama beschermt je wel

Lees verder
Artikel

Opvoeden als vak

Lees verder