Autistisch trekje kan goed uitpakken

  • 127 woorden
  • leestijd is
  • 1 minuut
Autistische kinderen hebben vaker 'speciale vaardigheden' dan gemiddelde kinderen: ze kennen bijvoorbeeld alle vliegtuigmodellen uit hun hoofd, of kunnen een gebouw na een korte blik tot in detail natekenen.

Britse onderzoekers vroegen zich af of het omgekeerde ook geldt: hebben ‘gewone’ kinderen met dergelijke talenten ook gemiddeld meer autistische trekjes? Ze vroegen aan de ouders van meer dan zesduizend kinderen in hoeverre hun kroost uitzonderlijke gaven had op het gebied van rekenen, muziek, tekenen en geheugen, én of ze autisme-achtige trekjes vertoonden.

Inderdaad bleken kinderen met speciale vaardigheden gemiddeld ook vaker autistische trekjes te vertonen, zoals bijzondere interesses en obsessies (bijvoorbeeld voor dinosauriërs of sterren), de behoefte alles bij hetzelfde te houden, en de neiging om op te gaan in details. Vooral deze laatste eigenschap is belangrijk: aandacht voor details en een goed geheugen voor details verdubbelen de kans dat een kind speciale vaardigheden heeft.

The Journal of Child Psychology and Psychiatry, september 2009

Lees door via 100% Digitaal

abonnement

Toegang tot alle online artikelen en onbeperkt toegang tot het magazine.
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in
auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles
  • Meer over

    Autisme

    Bij mensen met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier. Dit heeft invloed op gedrag en manier van communiceren. Er zijn verschillende vormen van autisme, zoals klassiek autisme, Asperger of PDD-NOS. Een diagnose is niet altijd eenvoudig te stellen, er zijn grote verschillen per persoon en tussen mannen en vrouwen.

    Bekijk dit thema

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

7 vragen over lichaam en geest

Is stress echt slecht voor de vruchtbaarheid? Kan een positieve levensinstelling kanker genezen? Is ...

Lees verder
Column

Spiegelbeest: Hormonaal ongemak

Een puberende pinguïn heeft het niet makkelijk. Zijn vleugels zijn te lang, z’n veren zitten nog ...

Lees verder
Artikel

Stevig doorwerken pept je op

Lees verder
Advies

Autistisch of hoogbegaafd?

Lees verder
Artikel

Nee tegen andermans ellende

Lees verder
Artikel

Wijze woorden van een autistisch kind

Lees verder
Artikel

Wanneer wordt vergeten zorgelijk?

Lees verder
Artikel

Voedsel voor de geest

Lees verder