Autistisch trekje kan goed uitpakken

  • 127 woorden
  • leestijd is 1 minuut
Autistische kinderen hebben vaker 'speciale vaardigheden' dan gemiddelde kinderen: ze kennen bijvoorbeeld alle vliegtuigmodellen uit hun hoofd, of kunnen een gebouw na een korte blik tot in detail natekenen.

Britse onderzoekers vroegen zich af of het omgekeerde ook geldt: hebben ‘gewone’ kinderen met dergelijke talenten ook gemiddeld meer autistische trekjes? Ze vroegen aan de ouders van meer dan zesduizend kinderen in hoeverre hun kroost uitzonderlijke gaven had op het gebied van rekenen, muziek, tekenen en geheugen, én of ze autisme-achtige trekjes vertoonden.

Inderdaad bleken kinderen met speciale vaardigheden gemiddeld ook vaker autistische trekjes te vertonen, zoals bijzondere interesses en obsessies (bijvoorbeeld voor dinosauriërs of sterren), de behoefte alles bij hetzelfde te houden, en de neiging om op te gaan in details. Vooral deze laatste eigenschap is belangrijk: aandacht voor details en een goed geheugen voor details verdubbelen de kans dat een kind speciale vaardigheden heeft.

The Journal of Child Psychology and Psychiatry, september 2009

auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

De details van Ina van Berckelaer-Onnes

IJskastmoeders. Deze term werd als terloopse observatie gebruikt in de eerste publicatie over autism...

Lees verder
Artikel

Wat zit er achter homohaat?

Uit de ophef rondom de Nashville-verklaring blijkt dat homoseksualiteit nog steeds niet door iederee...

Lees verder
Advies

Vertel ik mijn nicht dat haar dochter (3) autistisch is?

Lees verder
Artikel

Hoge pieken en diepe dalen

Lees verder
Advies

Kan een autist zich wel binden?

Lees verder
Artikel

Zo train je je onbewuste

Lees verder
Artikel

Overal stickertjes

Lees verder
Artikel

Eenzaamheid: levensgevaarlijk

Lees verder