Autistisch trekje kan goed uitpakken

Autistische kinderen hebben vaker 'speciale vaardigheden' dan gemiddelde kinderen: ze kennen bijvoorbeeld alle vliegtuigmodellen uit hun hoofd, of kunnen een gebouw na een korte blik tot in detail natekenen.

Britse onderzoekers vroegen zich af of het omgekeerde ook geldt: hebben ‘gewone’ kinderen met dergelijke talenten ook gemiddeld meer autistische trekjes? Ze vroegen aan de ouders van meer dan zesduizend kinderen in hoeverre hun kroost uitzonderlijke gaven had op het gebied van rekenen, muziek, tekenen en geheugen, én of ze autisme-achtige trekjes vertoonden.

Inderdaad bleken kinderen met speciale vaardigheden gemiddeld ook vaker autistische trekjes te vertonen, zoals bijzondere interesses en obsessies (bijvoorbeeld voor dinosauriërs of sterren), de behoefte alles bij hetzelfde te houden, en de neiging om op te gaan in details. Vooral deze laatste eigenschap is belangrijk: aandacht voor details en een goed geheugen voor details verdubbelen de kans dat een kind speciale vaardigheden heeft.

The Journal of Child Psychology and Psychiatry, september 2009

auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik wil niet meer samenwonen met mijn autistische man

Lees verder
Column

Beroepsdeformatie

Een vriendin vertelde over haar nieuwe baan. Haar collega’s waren zó aardig, altijd positief, gav...

Lees verder
Artikel

‘Bij elk vlekje denk ik: kanker’

Lees verder
Artikel

Wat niemand mag weten

Lees verder
Artikel

Vraag 11 Is een fobie aangeboren of aangeleerd?

Lees verder
Kort

‘Zou het een psychose zijn?’

Lees verder
Artikel

Praat met je ikken

Lees verder
Artikel

‘Ik ken het telefoonboek niet uit mijn hoofd, nee’

Lees verder