Appelsap tegen alzheimer

Brein Alzheimer genézen is nog niet mogelijk, maar onderzoek heeft de laatste jaren aangetoond dat we de ziekte vaak wel kunnen voorkomen of op zijn minst uitstellen. Hoe? Dat zet de Amerikaanse medisch journaliste Jean Carper op een rijtje in 100 eenvoudige manieren om alzheimer te voorkomen. Een selectie uit haar tips: Vraag een huisarts […]

Brein

Alzheimer genézen is nog niet mogelijk, maar onderzoek heeft de laatste jaren aangetoond dat we de ziekte vaak wel kunnen voorkomen of op zijn minst uitstellen. Hoe? Dat zet de Amerikaanse medisch journaliste Jean Carper op een rijtje in 100 eenvoudige manieren om alzheimer te voorkomen. Een selectie uit haar tips:

Vraag een huisarts of vaatchirurg om controle van uw enkel. De zogeheten ABI-test (ankle brachial index) vergelijkt de bloeddruk in iemands arm en enkel. Dat geeft een nauwkeurige indicatie van de gezondheid van de bloedvaten door het hele lichaam, dus ook in de hersenen. Een verslechterde doorbloeding van het brein maakt ons kwetsbaarder voor alzheimer. Daar valt iets tegen te doen door bijvoorbeeld medicatie, intensieve lichaamsbeweging of een ander eetpatroon.

Drink appelsap. Dat stimuleert de productie van acetylcholine, een neurotransmitter die het geheugen verbetert en het leervermogen van onze hersencellen vergroot. Dagelijks twee appels of een kommetje appelmoes hebben dezelfde uitwerking.

Drink vier à vijf koppen koffie per dag. Cafeïne verjongt de hersenen doordat het plaques afbreekt en stoffen afvoert die anders de hersencellen beschadigen.

Eet bittere chocolade. Cacao, het hoofdbestanddeel van chocolade, bevat hoge concentraties van de antioxidant flavonol. Dat verlaagt de bloeddruk en verbetert de bloedstroom

Log in om verder te lezen.
auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Testosteron maakt wantrouwiger

Lees verder
Branded content

Niet meer moe, 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Kort

Zo krijg jij meer moed

We hebben allemaal wel iets wat we graag zouden willen, maar niet durven. Dat kan van alles zijn: je...

Lees verder
Artikel

Hoge pieken en diepe dalen

Lees verder
Artikel

Appels tegen Alzheimer

Lees verder
Video

5 tips tegen stress

Bekijk video
Artikel

Creatieve blik

Lees verder
Artikel

Antonio Damasio: ‘We lijken meer op reptielen dan ik dacht’

Lees verder
Artikel

Wetenschappelijk verantwoord zelfvertrouwen

Lees verder