Alles onder controle?

Opvliegerige baasjes, stille werkers en zorgzame moedertjes: in elke schoolklas komen ze voor. Elk persoonlijkheidstype brengt specifieke problemen met zich mee, maar heeft ook specifieke kwaliteiten. Sociale steun kan een positieve ontwikkeling bevorderen.

Mieke is een meisje dat eerst denkt, dan doet. Een snel maar onvolledig antwoord op een geschiedenisvraag zal ze haar juf niet geven, ze is een perfectionist. Keurig kleurt ze binnen de lijntjes, gekras in de kantlijn kom je in haar schriften niet tegen. Een beetje stilletjes zit ze vooraan in de klas, naast haar enige echte vriendin Carolien. In de pauze knikkert ze met haar, maar ze blijft ver uit de buurt van Bram, de wildebras van de klas. Mieke is een typisch voorbeeld van een overgecontroleerd kind. Overgecontroleerde kinderen worden door hun leraren en ouders omschreven als gehoorzame, zorgvuldige en aardige kinderen, die soms ook verlegen zijn en gevoelig voor kritiek.

Bram is de tegenpool van Mieke. Hij is een ondergecontroleerd type. Zijn gedrag doet soms denken aan adhd. Ongecoordineerd ragt hij in de pauze op een skelter over het schoolplein, zolang de leraren hem tenminste geen halt toeroepen. Het kamertje van de directeur kan hij levendig beschrijven, want dat heeft hij in zijn kortdurende schoolcarrière al vele malen van binnen gezien. Bram is een echte flapuit, en als hij gepest wordt, dan slaat hij erop. Onder gecontroleerde kinderen zijn de herrieschoppers: leraren en ouders beschrijven hen

Log in om verder te lezen.
auteur

Peggy van der Lee

Groeien dankzij geworstel. Een prima samenvatting van waar ik het liefst over schrijf. Niet dat ik speciaal van geworstel houd, maar ontkom jij eraan? De baan die niet meer bij je past, de relatie die deuken oploopt, de gezondheid die hapert.

» profiel van Peggy van der Lee

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

De liefde voor het getal

Hoeveel is rechterduim plus linkeroorlel? Er zullen weinig Nederlanders zijn die begrijpen waar deze...

Lees verder
Video

In therapie: Hoe haal ik VOLDOENING uit m’n werk?

Altijd al willen weten wat er nou gebeurt tijdens een therapiesessie met een psycholoog? In deze vid...

Bekijk video
Artikel

Landmark Education en Scientology

Lees verder
Verhaal

Waarom we psychische klachten verschillend beoordelen

Lees verder
Artikel

Effectief reageren op pesten

Lees verder
Artikel

Ouder-baby interventie helpt kwetsbare ouders contact leggen

Lees verder
Artikel

Hond met ADHD

Lees verder
Interview

Frank Furedi: ‘Opvoedboeken staan vol klinkklare onzin’

Lees verder