Alles onder controle?

Opvliegerige baasjes, stille werkers en zorgzame moedertjes: in elke schoolklas komen ze voor. Elk persoonlijkheidstype brengt specifieke problemen met zich mee, maar heeft ook specifieke kwaliteiten. Sociale steun kan een positieve ontwikkeling bevorderen.

Mieke is een meisje dat eerst denkt, dan doet. Een snel maar onvolledig antwoord op een geschiedenisvraag zal ze haar juf niet geven, ze is een perfectionist. Keurig kleurt ze binnen de lijntjes, gekras in de kantlijn kom je in haar schriften niet tegen. Een beetje stilletjes zit ze vooraan in de klas, naast haar enige echte vriendin Carolien. In de pauze knikkert ze met haar, maar ze blijft ver uit de buurt van Bram, de wildebras van de klas. Mieke is een typisch voorbeeld van een overgecontroleerd kind. Overgecontroleerde kinderen worden door hun leraren en ouders omschreven als gehoorzame, zorgvuldige en aardige kinderen, die soms ook verlegen zijn en gevoelig voor kritiek.

Bram is de tegenpool van Mieke. Hij is een ondergecontroleerd type. Zijn gedrag doet soms denken aan adhd. Ongecoordineerd ragt hij in de pauze op een skelter over het schoolplein, zolang de leraren hem tenminste geen halt toeroepen. Het kamertje van de directeur kan hij levendig beschrijven, want dat heeft hij in zijn kortdurende schoolcarrière al vele malen van binnen gezien. Bram is een echte flapuit, en als hij gepest wordt, dan slaat hij erop. Onder gecontroleerde kinderen zijn de herrieschoppers: leraren en ouders beschrijven hen

Log in om verder te lezen.
auteur

Peggy van der Lee

Groeien dankzij geworstel. Een prima samenvatting van waar ik het liefst over schrijf. Niet dat ik speciaal van geworstel houd, maar ontkom jij eraan? De baan die niet meer bij je past, de relatie die deuken oploopt, de gezondheid die hapert.

» profiel van Peggy van der Lee

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Enge dingen

Spinnen en haaien, monsters en buitenaardse wezens, iemand die 's nachts je huis binnensluipt, ritje...

Lees verder
Branded content

Moe? 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Kort

Zo help je een kind met vliegangst

Steeds vaker zoeken ouders hulp om kinderen van vliegangst af te helpen, zegt psycholoog Lucas van G...

Lees verder
Artikel

Liegen als noodzakelijk goed

Lees verder
Artikel

‘Ik droomde vaak dat ik werd weggehaald’

Lees verder
Artikel

Behulpzamer door knuffelplaatjes

Lees verder
Artikel

Dat had je gedroomd!

Lees verder
Artikel

Naïeve slachtoffers

Lees verder
Artikel

Samen voor Oranje

Lees verder