Alles onder controle?

Opvliegerige baasjes, stille werkers en zorgzame moedertjes: in elke schoolklas komen ze voor. Elk persoonlijkheidstype brengt specifieke problemen met zich mee, maar heeft ook specifieke kwaliteiten. Sociale steun kan een positieve ontwikkeling bevorderen.

Mieke is een meisje dat eerst denkt, dan doet. Een snel maar onvolledig antwoord op een geschiedenisvraag zal ze haar juf niet geven, ze is een perfectionist. Keurig kleurt ze binnen de lijntjes, gekras in de kantlijn kom je in haar schriften niet tegen. Een beetje stilletjes zit ze vooraan in de klas, naast haar enige echte vriendin Carolien. In de pauze knikkert ze met haar, maar ze blijft ver uit de buurt van Bram, de wildebras van de klas. Mieke is een typisch voorbeeld van een overgecontroleerd kind. Overgecontroleerde kinderen worden door hun leraren en ouders omschreven als gehoorzame, zorgvuldige en aardige kinderen, die soms ook verlegen zijn en gevoelig voor kritiek.

Bram is de tegenpool van Mieke. Hij is een ondergecontroleerd type. Zijn gedrag doet soms denken aan adhd. Ongecoordineerd ragt hij in de pauze op een skelter over het schoolplein, zolang de leraren hem tenminste geen halt toeroepen. Het kamertje van de directeur kan hij levendig beschrijven, want dat heeft hij in zijn kortdurende schoolcarrière al vele malen van binnen gezien. Bram is een echte flapuit, en als hij gepest wordt, dan slaat hij erop. Onder gecontroleerde kinderen zijn de herrieschoppers: leraren en ouders beschrijven hen

Log in om verder te lezen.
auteur

Peggy van der Lee

Groeien dankzij geworstel. Een prima samenvatting van waar ik het liefst over schrijf. Niet dat ik speciaal van geworstel houd, maar ontkom jij eraan? De baan die niet meer bij je past, de relatie die deuken oploopt, de gezondheid die hapert.

» profiel van Peggy van der Lee

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Nieuwe ADHD-‘bijbel’

Lees verder
Training

Omgaan met depressie

Psychiaters Christiaan Vinkers en Joeri Tijdink leren je in de online training Omgaan met depressie,...

Lees verder
Test

Checklist: wat heb jij?

Lees verder
Artikel

‘Onze moeder is autistisch’

Lees verder
Artikel

Zwarte babyface scoort

Lees verder
Artikel

Dennis van der Geest: ‘Ik won nooit een wedstrijd’

Lees verder
Artikel

Aandacht is het beste slaapmutsje

Lees verder
Artikel

Hyperdepiep

Lees verder