Zo maak je van elke dag een mini-avontuur

 
Dit artikel wordt je aangeboden door Welkom in Breda
 
Simpelweg genieten is makkelijker dan je denkt. Echt. Een mini-avontuur in eigen land (of stad) is namelijk zo gemaakt. En nog goed voor je ook, want het doorbreken van je alledaagse routine houdt je scherp.

Een mini-avontuur is niet alleen leuk voor je leven maar ook goed voor je brein. ‘Als we nieuwe dingen ondernemen en uitproberen, leggen onze hersenen nieuwe verbindingen aan en worden bestaande netwerken steviger,’ betoogt hoogleraar klinische neuropsychologie Margriet Sitskoorn.

‘Bovendien versterkt het de prefrontale hersenschors. Dit hersengebied gebruiken we om verleidingen te weerstaan, onze aandacht erbij te houden, plannen te maken voor de toekomst en ons daaraan te houden. Allemaal vaardigheden die we hard nodig hebben.’ Gun jezelf dus regelmatig een moment om je hersenen te verrassen.

Ook in eigen land liggen de mini-avonturen voor het oprapen en met wat creativiteit past dat prima in je drukke dagelijkse leven. Zes tips.

1. Doe iets héél langzaam

Neem bijvoorbeeld de hele dag voor de zaterdagboodschappen. Laat de supermarkt links liggen en ga naar de bakker, de slager, de bloemenman, de markt. In je eigen wijk of lekker ergens anders. De tijd is je vriend! Las pauzes in op een bankje, maak een praatje met een vreemde of kijk naar wat er allemaal om je heen gebeurt.

2. Zoek schoonheid om je heen

Stap bewust in de buitenlucht. Zie hoe mooi die boom wordt gereflecteerd op een motorkap of ontdek dat elk gezicht wel iets aantrekkelijks heeft. Dat levert gegarandeerd een instant geluksgevoel op. Ook fijn: volg een van de bijzondere wandelroutes in Nederland, zoals het vlonderpad in het Mastbos in omgeving Breda.

3. Strooi met complimenten

Iedereen bloeit op van aardige opmerkingen, dus daag jezelf uit om de eerste vijf mensen die je tegenkomt een compliment te geven. Dat geeft de ander een goed gevoel en daarmee jezelf ook.

4. Leer iets nieuws

Ga roeien, ontdek een stad vanaf het water, leer bier brouwen of leer een nieuwe taal. Werk aan de winkel voor de hippocampus, waar het taalcentrum en het leervermogen zich bevinden.

5. Museum op straat

Fiets, of wandel als je graag in de benen bent, langs de muurschilderingen die de grote steden van Nederland sieren. Zo telt Breda inmiddels ruim 80 joekels van muurschilderingen. Blind Walls heet dat kunstproject, waarin zowel Nederlandse als internationale kunstenaars lelijke, kale muren in de stad Breda (de zogenaamde ‘blind walls’) hebben opgevrolijkt. Vaak ook met een bijzondere link naar de historie van de Parel van het Zuiden. De eerste muurschilderingen werden in 2015 gemaakt. Er komen nog altijd nieuwe werken bij.

6. Geniet van de omweg

Kies een andere afslag, rijd via een andere stad of sla beurtelings links- en rechtsaf. Of prik blind een plek op de kaart en rijd erheen voor een wandeling. Misschien voert die je dwars door een Vinex-wijk of over een industrieterrein, misschien beland je in een dorpje waar je nooit eerder van hoorde of ontdek je een nieuw natuurgebied.

Beeld: Bureau Duizenddingen

3x mini-avonturen in Breda

  1. Fiets of wandel langs de Blind Walls Gallery
    Blind Walls Gallery is hét museum op straat. Een groeiende collectie van meer dan 80 muurschilderingen gemaakt door internationale kunstenaars. Iedere schildering is gebaseerd op een Bredaas verhaal dat past bij de locatie. Fiets of wandel langs de street art en laat je verrassen.
    Kijk hier voor meer informatie over routes.
  2. Ontdek Breda vanaf het water
    Vanaf het water ziet alles er anders uit. Een blik vanaf het water levert mooie en bijzondere stadsgezichten op. Breda geeft je de ruimte, ook op of aan het water! Ga suppen op de singels of fiets over het water (ja echt!). Gegarandeerd een mini-avontuur!
    Bekijk hier leuke activiteiten op of aan het water in Breda.
  3. Waan je in de prachtige natuur van Breda
    Kom je een bezoekje brengen aan Breda? Dat is een uitstekend plan. Breda bevindt zich namelijk in een ontzettend groen gebied. Vanuit de historische binnenstad ben je zo in het groen! Een aantal dingen mag je niet missen als je er bent: wandel door het Mastbos en het Markdal, fiets een route langs boerderijwinkels in de regio of loop de smokkelroute.
    Bekijk hier meer highlights voor ‘buitengenieters’.

Lees ook deze artikelen

De mooiste lezersverhalen over schaamte
Artikel

De mooiste lezersverhalen over schaamte

Heb je ooit iets gedaan – of juist nagelaten – waardoor je wel in de grond kon zakken van schaamte? Psychologie Magazine riep...
Kinderverdriet: zo kun je het beste troosten
Branded content

Kinderverdriet: zo kun je het beste troosten

Groter worden gaat met vallen en opstaan. Dus ja, daar hoort ook af en toe een geschaafde knie én een traan bij. Een ‘kusje ero...
Is mijn baas een psychopaat?
Artikel

Is mijn baas een psychopaat?

Psychopaten belanden (naast in de gevangenis) relatief vaak op de directiestoel. Op het eerste gezicht lijken ze namelijk geknipt ...
Is mijn baas een psychopaat?
Artikel

Is mijn baas een psychopaat?

Psychopaten belanden (naast in de gevangenis) relatief vaak op de directiestoel. Op het eerste gezicht lijken ze namelijk geknipt ...
Hoe schaamte een krachtbron wordt
Artikel

Hoe schaamte een krachtbron wordt

Als één emotie het stempel ‘koninklijk’ verdient, dan is het wel schaamte: die bewijst dat we een goed mens willen zijn. Toc...
Bosbaden: over het heilzame effect van de natuur
Artikel

Bosbaden: over het heilzame effect van de natuur

De natuur ingaan om lichamelijk en geestelijk te helen: in Japan is het heel normaal. Shinrin-yoku heet het daar, ‘bosbaden’. ...
Schaamte als opvoedmiddel: liever niet
Column

Schaamte als opvoedmiddel: liever niet

Je zit met je dochter aan tafel en door een onhandige beweging stoot ze per ongeluk een glas melk om. ‘Tjongejonge’ zeg je met...
Eerst voelen, dan eten – wat zijn jouw eetregels?
Artikel

Eerst voelen, dan eten – wat zijn jouw eetregels?

Weer gedachteloos die zak chips leeggegeten? Door mindful te eten doorbreek je dit soort patronen en ga je minder eten maar méér...
10 tips om meer te genieten van eten
Artikel

10 tips om meer te genieten van eten

Ontspannen eten, met aandacht: dat is gezond, je geniet meer van je maaltijd en je hebt minder de neiging om te veel te eten.
3 manieren om relaties te verdiepen
Artikel

3 manieren om relaties te verdiepen

Het belangrijkste in ons leven is samen te vatten in twee woorden, zo blijkt uit onderzoek: andere mensen. Het beste wat je dus vo...
166201