Zo maak je van elke dag een mini-avontuur

 
Dit artikel wordt je aangeboden door Welkom in Breda
 
Simpelweg genieten is makkelijker dan je denkt. Echt. Een mini-avontuur in eigen land (of stad) is namelijk zo gemaakt. En nog goed voor je ook, want het doorbreken van je alledaagse routine houdt je scherp.

Een mini-avontuur is niet alleen leuk voor je leven maar ook goed voor je brein. ‘Als we nieuwe dingen ondernemen en uitproberen, leggen onze hersenen nieuwe verbindingen aan en worden bestaande netwerken steviger,’ betoogt hoogleraar klinische neuropsychologie Margriet Sitskoorn.

‘Bovendien versterkt het de prefrontale hersenschors. Dit hersengebied gebruiken we om verleidingen te weerstaan, onze aandacht erbij te houden, plannen te maken voor de toekomst en ons daaraan te houden. Allemaal vaardigheden die we hard nodig hebben.’ Gun jezelf dus regelmatig een moment om je hersenen te verrassen.

Ook in eigen land liggen de mini-avonturen voor het oprapen en met wat creativiteit past dat prima in je drukke dagelijkse leven. Zes tips.

1. Doe iets héél langzaam

Neem bijvoorbeeld de hele dag voor de zaterdagboodschappen. Laat de supermarkt links liggen en ga naar de bakker, de slager, de bloemenman, de markt. In je eigen wijk of lekker ergens anders. De tijd is je vriend! Las pauzes in op een bankje, maak een praatje met een vreemde of kijk naar wat er allemaal om je heen gebeurt.

2. Zoek schoonheid om je heen

Stap bewust in de buitenlucht. Zie hoe mooi die boom wordt gereflecteerd op een motorkap of ontdek dat elk gezicht wel iets aantrekkelijks heeft. Dat levert gegarandeerd een instant geluksgevoel op. Ook fijn: volg een van de bijzondere wandelroutes in Nederland, zoals het vlonderpad in het Mastbos in omgeving Breda.

3. Strooi met complimenten

Iedereen bloeit op van aardige opmerkingen, dus daag jezelf uit om de eerste vijf mensen die je tegenkomt een compliment te geven. Dat geeft de ander een goed gevoel en daarmee jezelf ook.

4. Leer iets nieuws

Ga roeien, ontdek een stad vanaf het water, leer bier brouwen of leer een nieuwe taal. Werk aan de winkel voor de hippocampus, waar het taalcentrum en het leervermogen zich bevinden.

5. Museum op straat

Fiets, of wandel als je graag in de benen bent, langs de muurschilderingen die de grote steden van Nederland sieren. Zo telt Breda inmiddels ruim 80 joekels van muurschilderingen. Blind Walls heet dat kunstproject, waarin zowel Nederlandse als internationale kunstenaars lelijke, kale muren in de stad Breda (de zogenaamde ‘blind walls’) hebben opgevrolijkt. Vaak ook met een bijzondere link naar de historie van de Parel van het Zuiden. De eerste muurschilderingen werden in 2015 gemaakt. Er komen nog altijd nieuwe werken bij.

6. Geniet van de omweg

Kies een andere afslag, rijd via een andere stad of sla beurtelings links- en rechtsaf. Of prik blind een plek op de kaart en rijd erheen voor een wandeling. Misschien voert die je dwars door een Vinex-wijk of over een industrieterrein, misschien beland je in een dorpje waar je nooit eerder van hoorde of ontdek je een nieuw natuurgebied.

Beeld: Bureau Duizenddingen

3x mini-avonturen in Breda

 1. Fiets of wandel langs de Blind Walls Gallery
  Blind Walls Gallery is hét museum op straat. Een groeiende collectie van meer dan 80 muurschilderingen gemaakt door internationale kunstenaars. Iedere schildering is gebaseerd op een Bredaas verhaal dat past bij de locatie. Fiets of wandel langs de street art en laat je verrassen.
  Kijk hier voor meer informatie over routes.
 2. Ontdek Breda vanaf het water
  Vanaf het water ziet alles er anders uit. Een blik vanaf het water levert mooie en bijzondere stadsgezichten op. Breda geeft je de ruimte, ook op of aan het water! Ga suppen op de singels of fiets over het water (ja echt!). Gegarandeerd een mini-avontuur!
  Bekijk hier leuke activiteiten op of aan het water in Breda.
 3. Waan je in de prachtige natuur van Breda
  Kom je een bezoekje brengen aan Breda? Dat is een uitstekend plan. Breda bevindt zich namelijk in een ontzettend groen gebied. Vanuit de historische binnenstad ben je zo in het groen! Een aantal dingen mag je niet missen als je er bent: wandel door het Mastbos en het Markdal, fiets een route langs boerderijwinkels in de regio of loop de smokkelroute.
  Bekijk hier meer highlights voor ‘buitengenieters’.

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Waarom werkt mijn therapie niet?  

Ik gebruik sinds twee weken antidepressiva. Die pillen maken me mat, wat paranoïde en vaak verdriet...
Lees verder
Branded content

Waarom wandelen je dichter bij elkaar brengt

Wandelen helpt tegen depressieve gevoelens. En samen wandelen is als ‘sociale lijm’: je voelt me...
Lees verder
Advies

Hyperventileren tijdens het vrijen

Als mijn vriend en ik vrijen, vind ik dat nooit fijn en ga ik soms hyperventileren. Wat is er met mi...
Lees verder
Advies

Hyperventileren tijdens het vrijen

Als mijn vriend en ik vrijen, vind ik dat nooit fijn en ga ik soms hyperventileren. Wat is er met mi...
Lees verder
Kort

Extravert gedrag maakt gelukkig

Mensen zijn gelukkiger wanneer ze zich extraverter gedragen dan ze normaal gesproken doen – en ong...
Lees verder
Kort

De Nederlandse jeugd: problemen en toch gelukkig

Nederlandse kinderen komen in internationale vergelijkingen vaak als gelukkigste uit de bus. Tegelij...
Lees verder
Kort

Complotten zijn leuker

Complottheorieën trekken meer aandacht dan het gewone dagelijkse nieuws.
Lees verder
Interview

‘Narcistische ouders zien niet wat ze fout doen’

Kinderen die opgroeien met narcistische ouders hebben daar ook als volwassene veel last van. Ze word...
Lees verder
Artikel

Gijs van der Sanden: ‘Ik heb geen vangnet meer’

Gijs van der Sanden (35) verloor als jonge twintiger zijn beide ouders kort na elkaar, totaal onverw...
Lees verder
Advies

Hyperventileren tijdens het vrijen

Als mijn vriend en ik vrijen, vind ik dat nooit fijn en ga ik soms hyperventileren. Wat is er met mi...
Lees verder
166201