5 redenen waarom ouder worden leuk is

  • 385 woorden
  • leestijd is
  • 2 minuten
  • Foto: Getty Images
De natuur heeft weinig op met oudere mensen; zodra onze vruchtbare jaren voorbij zijn, investeert ze niet meer in onze overleving. Tenzij je daar dan zelf hard aan gaat werken, zul je dus snel achteruitgaan.

Vijf redenen om vanaf je middelbare jaren stevig op levensverlenging in te zetten:

cijfer een

Je wordt gelukkiger. De menselijke gelukscurve heeft een U-vorm: ze is hoog in onze jonge jaren en op latere leeftijd, maar laag in het midden. Het dieptepunt van ons levensgeluk ligt statistisch gezien rond ons 46ste. Na die overgangsjaren – voor de meeste vrouwen letterlijk – hebben we dus een grote kans op groeiend welzijn. Zelfs kwetsbare ouderen waarderen hun leven gemiddeld nog met een 7 tot 7,5, zegt geriater Marcel Olde Rikkert.

cijfer tweeJe wordt slimmer. Weliswaar neemt ons vermogen nieuwe problemen op te lossen af na ons veertigste, maar daartegenover staat het doorgroeien van onze op ervaring gebaseerde intelligentie. Oudere mensen zijn daardoor, zolang ze hun vaardigheden op peil houden, beter in het oplossen van complexe problemen dan jongeren. Maar die toenemende traagheid dan? Die komt niet door cognitieve achteruitgang, betoogden taalwetenschappers van de universiteit van Tübingen in 2014; dat oudere mensen vaak meer moeite hebben om bijvoorbeeld op een woord te komen, komt gewoon doordat er veel meer in hun geheugen is opgeslagen. In tests waarin het niet op snelheid aankomt, maar op toepassing van al aanwezige informatie, scoren ouderen zelfs beter dan jongeren.

cijfer drieJe krijgt meer plezier in seks. Diverse onderzoeken toonden aan dat de seksfrequentie weliswaar daalt met de leeftijd, maar dat de kwaliteit van de vrijpartijen stijgt. Vooral vrouwen zijn na hun vijftigste meer tevreden over hun seksleven, bleek in 2013 uit grootschalig Brits onderzoek.

cijfer vierJe bent in goed gezelschap. Vroeger waren oudjes in de minderheid en kon de maatschappij ze dus probleemloos negeren. Maar nu de bevolkingspiramide een bevolkingskubus begint te worden, met een nog altijd aandikkende toplaag, ‘veroudert’ de maatschappij mee. En daar profiteert iedereen van: ouderen zijn namelijk minder crimineel, gedragen zich gemiddeld vriendelijker en behulpzamer, en zeuren volgens onderzoekers minder dan jongeren. We doen vaak alsof twintig de perfecte leeftijd is, maar, zegt verouderingsonderzoekster Ursula Staudinger: ‘Een maatschappij waarin twintigers overheersen is verschrikkelijk. Op die leeftijd laten we ons leiden door testosteron en egocentrisme.’

cijfer vijfJe hebt de maatschappij iets te bieden. Na onze middelbare leeftijd breekt volgens de Duits-Amerikaanse psycholoog Erik Erikson de periode van generativity aan: de levensfase waarin persoonlijke ambitie langzaam plaatsmaakt voor de behoefte de wereld een beetje mooier te maken en kennis aan een volgende generatie over te dragen. Waarom gaan we eigenlijk dood?

Lees door via 100% Digitaal

  • Toegang tot álle online artikelen
  • Altijd het nieuwste magazine
  • Korting op onze trainingen
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in

Dit vind je misschien ook interessant

Interview

Drie inspirerende mensen over de oogstjaren

Na het pensioen in glijvlucht naar het einde? Niet voor deze drie 65-plussers. Ze zitten nog vol lev...

Lees verder
Branded content

Geen fotomodel, toch verpletterend

Met deze wetenschappelijk bewezen schoonheidstips ben je onweerstaanbaar.

Lees verder
Kort

Burn-out is echt anders dan depressie

Is een burn-out nou een vorm van depressie, of een aandoening op zich? Daarover voeren experts de la...

Lees verder
Artikel

Studeren met een rijper brein

Lees verder
Artikel

Jong oud

Lees verder
Artikel

SpecialDe psychologisering van de samenleving

Lees verder
Advies

Hoe maak ik me los van mijn moeder?

Lees verder
Interview

Hans Keilson: ‘Ik neem elke dag afscheid’

Lees verder
Advies

Hoe neem ik (75) meer afstand van mijn volwassen zoon?

Lees verder