De vraag

Zestig jaar en een nieuwe job?

Dag Ursela,
Is het verstandig om op zestigjarige leeftijd nog aan een nieuwe job te beginnen? Hoe kan ik mij hierop voorbereiden als ik geen andere keuze heb?

Groeten van Ambik

Het advies

Ursela van Stekelenburg

Beste Ambik,
Ik vind het geweldig dat je op zestigjarige leeftijd een nieuwe job overweegt. Daar is echt niets op tegen, mits je er natuurlijk wel zin in hebt. En je er de energie voor hebt. Leeftijd is daarvoor geen belemmering. Tenslotte ben je zo jong/zo oud als je je voelt. Geestelijke en lichamelijke vitaliteit hoeven per definitie niet leeftijdsgebonden te zijn. Maar waar het nu om gaat, dat is om jou. Belangrijk is hoe jij er tegenaan kijkt. Lijkt een nieuwe baan je überhaupt wel leuk, interessant en uitdagend? En, hoe kun je je hierop voorbereiden als je geen andere keuze hebt? Dat is je vraag.

Graag wil ik je van advies dienen. Wel vraag ik mij af of je met jouw opmerking ‘als ik geen andere keuze heb’ bedoelt te zeggen dat je noodgedwongen geen andere keuze hebt dan doorwerken? Hoe jouw situatie ook is, van cruciaal belang is dat je met je (werk)tijd iets doet waar je energie van krijgt.

Ter voorbereiding kun je je het volgende nog eens afvragen:

  • Wat wil ik nog écht met mijn werkende leven? Waar kon ik vroeger en waar kan ik (nog steeds) van genieten?
  • Wat zijn mijn natuurlijke talenten? Waarin blonk ik vroeger en waarin blink ik tegenwoordig uit? Wat zijn mijn ontwikkelde vaardigheden (competenties)? Over welke eigenschappen/kwaliteiten beschik ik? Wat zijn mijn valkuilen, uitdagingen en allergieën (kernkwadrant van Daniel Ofman)? Wat zijn mijn successen, mijn positieve ervaringen?
  • Welke opties/mogelijkheden kan ik ontplooien?
  • Welke stappen ga ik ondernemen? Ga ik bijvoorbeeld nog een aanvullende cursus of opleiding volgen? Bij welke bemiddelingsbureaus ga ik mij inschrijven? Welke bedrijven ga ik middels open/gesloten sollicitaties/middels een gedegen en opvallende motivatiebrief aanschrijven? En, hoe kan ik mijn curriculum vitae zo creatief en origineel mogelijk opstellen. Het boek ‘Een onweerstaanbaar CV’ van H. van Zwieten en W. Sillevis Smitt kan je daarbij mogelijk een eind op weg helpen.

Mocht je dit traject niet alleen willen afleggen, dan kun je uiteraard altijd een loopbaanadviseur en/of coach in de arm nemen. Ook boeken kunnen in deze uitkomst bieden. Boeken zoals Loopbaanzelfsturing van Hoogendijk, Loopbaanplanning van Van Minden, Loopbaangesprekken van Spijkerman, Jij bent aan Z van Buchel e.a.,

Ambik, wie weet komen er met een nieuwe baan veel nieuwe uitdagingen op je pad, leer je veel nieuwe interessante mensen kennen en sla je een weg in die misschien onverwachts heel veel extra positiviteit in je leven brengt!! Veel succes ermee!!

Hartelijke groet,
Ursela van Stekelenburg


www.cleverwise.comDit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik word zo moe van mijn werk

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

De winnaars van de schrijfwedstrijd ‘En nu is het klaar’

‘Welke gebeurtenis wil je achter je laten? Schrijf een afscheidsbrief aan een nare ervaring, relat...

Lees verder
Advies

Ik moet onder mijn niveau gaan werken

Lees verder
Artikel

Fouten op het werk

Lees verder
Interview

Pesten op het werk: ‘Ze moeten me niet’

Lees verder
Artikel

Rokers verzuimen meer

Lees verder
Artikel

Oud en wijs

Lees verder
Artikel

Planten tegen printerziekte

Lees verder