De vraag

Weinig sociale contacten door verkeerd slaapgedrag

Geachte heer Lijzenga,

Sinds ongeveer drie jaar heb ik slaapproblemen. Meestal is het probleem als volgt: ik slaap drie nachten behoorlijk kort bijvoorbeeld van 22:30-3:00 uur. Dan moet ik erg veel moeite doen om de vierde dag niet bijvoorbeeld ’s middags bij te slapen. Die vierde dag tuimel ik dan doodmoe in bed, slaap dan een nacht ontzettend diep (alsof ik bewusteloos ben), ik ben de vijfde dag dan weer brak van het diepe slapen. Meestal gaat het dan twee nachten goed en vervolgens begint het patroon weer opnieuw. Als ik om 3:00 of 4:00 uur wakker word, probeer ik eerst ‘net te doen of er niets aan de hand is’ in de hoop zo weer in slaap te vallen. Maar meestal ben ik klaar wakker en alert. Dan sta ik op en ga wat lezen, tv kijken of klusjes doen.

Ik merk dat ik mijn leefwijze ben gaan afstemmen op deze patronen. Ik ga ’s avonds liever niet op bezoek bij mensen omdat ik nooit weet of het niet net die avond zal zijn dat ik dood- en doodmoe op de bank zit te knikkebollen (na drie doorwaakte nachten). Ik heb zelfs mijn zomervakantie dit jaar afgezegd: stel je zit in een hotel, je bent nachten achter elkaar wakker, moet ik dan in de lounge gaan zitten? of in een tent, dan moet ik haast buiten gaan zitten (want mijn man kan wel gewoon doorslapen).

De klachten zijn begonnen toen ik tot voor drie jaar in een flat woonde langs een drukke verkeersweg. Hier begon ’s ochtends om 4:00 uur het autoverkeer op gang te komen. Dan werd ik steevast wakker. Maar in de weekenden (als het verkeer later op gang kwam) sliep ik wel normaal. Bovendien woon ik sinds drie jaar niet meer op die plek maar in een zeer rustige wijk.

De klachten zijn verergerd in een tijd dat ik medicijnen slikte waarmee mijn hart sneller en heftiger ging kloppen. Dan werd ik wakker van het kloppen van mijn hart en het bonken in mijn hoofd. Nu ik die medicijnen sinds 1 1/2 jaar niet meer slik, zijn de klachten wel afgenomen maar niet verdwenen.

Ik probeer elke dag wat in de buitenlucht te zijn, te wandelen en te fietsen, ik probeer me zo goed mogelijk te ontspannen, drink geen koffie, thee, cola. Ik zwem twee avonden inderdaad niet te laat op de avond. Toch lijken deze handelingen niet echt van invloed te zijn. Soms drink ik bijvoorbeeld wel een paar kopjes koffie op een dag en slaap als een roos. Soms zwem ik en slaap daarna als een roos. Soms maak ik een ontspannen wandeling in de natuur en dan slaap ik weer slecht. Ook zijn er momenten waarop mijn man bijvoorbeeld voor het slapen gaan vraagt of er nog dingen van de dag door mijn hoofd spoken of dat ik denk dat ik ontspannen genoeg ben om goed te slapen. Dat kan ik op dat moment bevestigen maar toch slaap ik dan slecht.

Waar ik vooral last van heb, is, dat het slaapprobleem zo ingrijpt in mijn levenswijze. Dat ik er zo rekening mee houd: uiteraard nadat het een paar keer is voorgekomen dat ik afspraken moest afzeggen vanwege de oververmoeidheid en natuurlijk nadat ik inderdaad een korte vakantie in het water heb zien vallen vanwege het feit dat ik de halve nacht op een stoel in de gang zat van het hotel.

Heeft u een advies? Graag zou ik dat van u horen.

Met vriendelijke groeten,
Jacqueline

Het advies

Cees Lijzenga

Slaap

Beste Jacqueline,
Het ziet er naar uit dat je door die drukke verkeersweg jezelf verkeerd slaapgedrag hebt aangeleerd. Zeker nu je je leven ernaar hebt ingericht zal het lastig zijn om je slaapgedrag weer op een goede manier aan te leren. In plaats van het ontlopen van sociale contacten kan het beter zijn de energie te verdelen over de dag door momenten van rust in te plannen. Zo kun je voorkomen dat de vermoeidheid in een keer toeslaat op ongelegen momenten.

De voorwaarden voor een goede nachtrust zijn op zich goed: bewegen op de juiste tijden, buitenlucht, niet te veel caffeïne, ontspanning etc. Maar blijkbaar is dit nog niet genoeg. Je kunt waarschijnlijk weer leren om goed te slapen, maar het is moeilijk om dit zonder goede begeleiding te doen. Ik raad je dan ook aan om een slaaptherapie te doen. Je kunt dit onder andere doen bij www.somnio.nl.

 

Sterkte,
Cees

Bent u een slechte slaper? Lukt het u vaak niet op tijd naar bed te gaan, of wordt u te vroeg wakker? Misschien moet u uw slaappatroon eens onder de loep nemen. Plusabonnees legden hun vragen voor aan slaaponderzoeker Cees Lijzenga.

 

Wilt u meer weten over de somniobehandeling, een slaaptherapie via internet? www.somnio.nl

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Nachtmerries door een horrorfilm

Lees verder
Advies

Nachtmerries door een horrorfilm

Lees verder
Branded content

Hoe cadeaus geven je relaties kan verdiepen

Natuurlijk draaien kerst en Sinterklaas niet alleen maar om cadeaus, maar de feestdagen zijn wel het...
Lees verder
Branded content

Hoe cadeaus geven je relaties kan verdiepen

Natuurlijk draaien kerst en Sinterklaas niet alleen maar om cadeaus, maar de feestdagen zijn wel het...
Lees verder
Kort

Waar je vindt dat heden eindigt, heeft invloed op je financi...

Wanneer eindigt voor jouw gevoel het heden en begint de toekomst?
Lees verder
Kort

Waar je vindt dat heden eindigt, heeft invloed op je financi...

Wanneer eindigt voor jouw gevoel het heden en begint de toekomst?
Lees verder
Kort

Wakker van blauw, slaperig van rood

Van ’s avonds op je beeldscherm met blauw licht kijken, val je moeilijk in slaap. Slaaponderzoeker...
Lees verder
Advies

Ik ben mezelf kwijt

Lees verder
Interview

Slaaponderzoeker Eus van Someren: ‘Om te slapen moet je le...

Met zijn onderzoek naar slapeloosheid schudde Eus van Someren de onderzoekswereld wakker. Dat leidt ...
Lees verder
Artikel

Heel even liggen…

Middagdip, oververmoeid of gewoon slecht geslapen? Niets zo verkwikkend als een power nap. En: het k...
Lees verder
Artikel

‘Ik was als de dood voor mijn dromen’

Al tien jaar heeft Tinka (23) vreselijke nachtmerries. Zo erg, dat ze niet meer naar bed durfde. De...
Lees verder
Kort

Geen tablet voor het slapengaan

Voor het slapengaan ’s avonds nog even lekker op de iPad kijken. Ontspannend, zou je denken. Toch ...
Lees verder