Wat zijn de gevolgen van jarenlange pijnmedicatie?

Geachte heer Samwel,
Is er ooit onderzoek gedaan naar de gevolgen van langdurig (jarenlang) gebruik van pijnmedicatie? Of naar de verschillende vormen van pijnbestrijding? Bestaat de mogelijkheid dat pijnbestrijding in welke vorm dan ook steeds minder effect heeft? Bijvoorbeeld bij verdoving bij een tandartsbehandeling of gedurende en na een operatie?

Met vriendelijke groet,
AnnemieOns advies

Beste Annemarie,
Er wordt veel onderzoek gedaan naar mogelijke verslavende effecten van pijnmedicatie, naar gewenning aan medicatie en naar mogelijke schadelijke bijwerkingen van medicatie en pijnbehandelingen. Van sommige medicijnen is bijvoorbeeld bekend dat de pijndempende werking steeds geringer wordt of kortdurender zodat je steeds meer nodig hebt om eenzelfde effect te bereiken.

Als je dus pijnmedicatie gebruikt, je merkt bij jezelf bepaalde signalen en je bent bang dat de gevolgen van het gebruik negatief zijn op langere termijn, dan raad ik je aan om contact op te nemen met je huisarts die samen met jou, en eventueel in samenspraak met een pijnspecialist in het ziekenhuis, kan nagaan of bij de medicijnen die jij slikt sprake kan zijn van negatieve lange-termijn effecten. De huisarts kan je dan ook uitleggen of wat jij in je lichaam merkt, te maken kan hebben met andere factoren dan pijnmedicatie.

Vriendelijke groet,
Han


Expert

Han Samwel

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Stilte rondom valium

Een voorstel om gratis heroïne te verstrekken aan een kleine groep hopeloos verslaafden, kan nog al...

Lees verder
Artikel

Kinderen bij de Billie Boem-club

Op het oog lijkt het een gewone knutselklas, maar in de Billy Boem-club komen alleen kinderen die th...

Lees verder
Artikel

Dreigen helpt niet

Lees verder
Artikel

‘Pijn hebben mág’

Lees verder
Artikel

Pillen slikken

Lees verder
Artikel

Pijn bij baby’s

Lees verder
Artikel

Innovatieve behandelingen voor het brein

Lees verder
Artikel

Lavendel tegen stress

Lees verder