Wat onthult deze tekening van een peuter?

Beste Theresa,
Deze tekening is gemaakt door mijn nichtje van twee. Mijn eerste herinnering aan haar is de wijsheid die ze uitstraalt. Daarnaast heb ik het idee dat ze erg gevoelig is zeker voor sfeer. Kunt u dit uit de tekening halen?
Vriendelijke groet,
AJ

Ons advies

Beste A.J.,
De verftekening van uw tweejarige nichtje jarige valt op door de energieke strepen in rood en geel. Vooral het rode vlak aan de linkerkant. Tot ongeveer drie jaar kiezen kinderen het liefst kleuren die goed te zien zijn, zoals rood. Dat past ook bij het gedrag op die leeftijd, aandacht vragen en gezien willen worden.

Ik vind het een beetje teveel gevraagd om te kunnen zeggen of de tekening wijsheid en gevoeligheid voor sfeer laat zien. Er is neurologisch onderzoek bekend (Sheridan Rich - The neurological significance of Children’s  Drawings. The scribble hypothesis) die veronderstelt dat de lijnen en vlakken in kindertekeningen een soort “gedachtekronkels” zijn. Zoals wij ook nog wel eens doen als je zomaar wat tekent tijdens een telefoongesprek of een vergadering.

De gedachten van uw tweejarige nichtje lijken zich al op één plek te kunnen concentreren, namelijk op het rode vlak, dat is rustig en stabiel, dan loopt het wat weg, komt een beetje terug, verandert van kleur enzovoort. Er zijn nog lege stukjes op het blad papier, rechts boven en links onder, die  - gedachten - zijn nog niet ingevuld.

Dus wat je uit deze tekening kunt halen, is eigenlijk een normale tekening van een tweejarige, die al wat zekerheid voelt, maar ook nog zoekende is, wellicht naar de cirkel, dat een gevoel van heelheid en eigenheid uitdrukt en van waaruit de kopvoeter en daarna de menstekening ontstaat. Het is het bewustwordingsproces en het individuatieproces dat ieder kind meemaakt en daarom maken alle kinderen dergelijke tekeningen.

Tenslotte: de wijsheid van een kind is iets wat ons volwassenen zo vaak kan verrassen. Het kind neemt de wereld en de mensen om hem heen, nog zo onvoorwaardelijk waar en stelt nog geen vragen. En daarbij voelt het  kind ook, zonder woorden, bijna instinctief, aan wat er in zijn omgeving gaande is. De meeste kinderen verliezen deze gave als het intellect gaat groeien. Sommigen behouden het. Misschien geldt dat ook voor uw nichtje.
Bedankt voor uw vraag.
Vriendelijke groet
Theresa

  • Theresa Foks-Appelman (1945) is geregistreerd creatief therapeut beeldend, vaktherapeut en Sandplay therapeut. Zij werkt sinds 1996 in een eigen praktijk voor Creatieve Therapie met kinderen, ouders en volwassenen. Ze geeft sinds 1995 cursussen en workshops over de betekenis van kindertekeningen.

Meer lezen?
Theresa Foks-Appelman, Kinderen geven tekens, uitgeverij Eburon
Of kijk naar de Engelse versie: www.childrendrawings.8m.com

Neem een kijkje op haar site: Praktijk Nuenen: www.kindertherapie.8m.comExpert

Theresa Foks-Appelman

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Tekent mijn dochter zichzelf vrolijk?

Lees verder
Verhaal

Waar komt mijn migraine vandaan? Op zoek naar de triggers van mijn hoofdpijn

Veel last van migraine? En geen idee waar die aanvallen vandaan komen? Een dagboek bijhouden kan hel...

Lees verder
Artikel

Onbegrijpelijke peuters?

Lees verder
Kort

Kind geopereerd, ouders getraumatiseerd

Lees verder
Verhaal

Hoe we narcistische kinderen kweken

Lees verder
Interview

Een tweede leg, hoe red je het als moeder?

Lees verder
Artikel

Spelen in het babylab

Lees verder
Test

Ben je opgegroeid bij een narcistische ouder?

Lees verder