De vraag

Twijfels over het starten van mijn eigen bedrijf

Hoi Gerdy,
Na jarenlang in de welzijnszorg en jeugdzorg gewerkt te hebben met dove/slechthorende kinderen, kinderen met autisme, kinderen en ouders met verstandelijke beperking, jeugdbescherming enz. enz. wil ik graag voor mezelf iets opstarten. Dat wil zeggen, een praktijk, waarmee ik vele kinderen en hun ouders kan helpen.

In die praktijk zijn er een aantal peilers namelijk autisme, verstandelijk beperkte ouders/kinderen met opvoedingsproblemen, KIES (begeleiding van kinderen in echtscheidingssituaties en het geven van workshops op scholen) en omgangsbegeleiding.

Hoe ga ik hiermee aan de slag? Hoe ga ik dit voor mezelf neerzetten? Hoe krijg ik mijn cliënten? Hoe gaan zij het eventueel vergoedt krijgen van de ziektekostenverzekering? enz Merk dat ik nog onzeker ben en soms twijfel aan mijn eigen kunnen, hoewel ik weet dat ik de levenservaring, werkervaring en studie-ervaring heb om bovenstaande te kunnen doen.
Groeten van Yvonne


Het advies

Expert

Gerdy Geersing

Organisatiepsycholoog
Beste Yvonne,
Wat leuk dat je overweegt om voor jezelf te beginnen! Als ondernemer met een eigen bedrijf word ik gelijk enthousiast als iemand gemotiveerd is om iets goeds op te starten en het klinkt alsof je goed hebt nagedacht over wat je wilt gaan doen en aanbieden, goed hoor! Tegelijkertijd herken ik je twijfels: Zo’n stap vraagt ook andere kwaliteiten dan je nodig hebt op je vakgebied. Je wordt ineens kleine zelfstandige en kan je dat wel? En omdat je het goed wilt doen en wel wilt slagen, kun je ook gaan twijfelen of je wel genoeg meebrengt op je eigen vakgebied. Ik snap dat wel.

Je wilt iets nieuws gaan doen en hebt daar zin in, maar het is ook een andere manier van werken dan je nu gewend bent en dat brengt onzekerheid met zich mee. De vraag is echter of je twijfels altijd realistisch zijn. Wat kan helpen is ze uit te dagen met vragen als:

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Multipotentialist: ‘Ik wil het állemaal’

‘Wat wil je later worden?’ Vrijwel niemand geeft daar vijf antwoorden op. Maar voor mensen als C...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Kort

Gezond leven? Stel jezelf een sociaal doel

Wil je na de vakantie gezonder gaan leven? De kans van slagen is groter als je een niet-egoïstisch ...

Lees verder
Column

First world problems

Lees verder
Artikel

3 oefeningen om onvermoede talenten naar boven te halen – oefening 2

Lees verder
Artikel

Oefening: een lijst met invloedrijke gebeurtenissen en mensen

Lees verder
Artikel

18 en aan de top

Lees verder
Advies

Hoe vind ik mijn passie?

Lees verder
Artikel

Waarom blinken sommige kinderen al vroeg uit?

Lees verder