De vraag

Sinds mijn jeugd al pijn

Geachte heer Samwel,
Sinds mijn jeugd heb ik al last van mijn nek en rug en tussen mijn schouderbladen. Ik ben al meerdere keren behandeld door een fysiotherapeut. Dat hielp eventjes, maar ik denk dat het probleem in mijn houding ligt. Ik heb de laatste tijd ook last van mijn heupen, die wel eens 'uit de kom schieten'. Kunnen deze klachten met elkaar in verband staan?

Groeten van
Puma

Het advies

Expert

Han Samwel

Beste Puma,
Ik vind het heel moeilijk om een duidelijke uitspraak te doen over jouw vraag. Als je denkt dat de pijn in je nek en rug met jouw houding te maken zou kunnen hebben, dan zou een afspraak met een mensendieck therapeut nuttig kunnen zijn omdat zij zich gespecialiseerd hebben in het onderzoeken van de houding van iemand en de gevolgen daarvan voor bijvoorbeeld rugklachten.

Heb je jouw idee ook besproken met je fysiotherapeut, die zou je ook verder kunnen helpen daarmee, als hij/zij het met jouw idee eens is. Heb je je klachten al weleens in een pijncentrum laten onderzoeken? Als je als zolang pijn hebt, dan lijkt het me heel zinvol om zo breed mogelijk de pijnklacht te laten onderzoeken omdat bij langer durende pijn veel meer factoren een rol kunnen gaan spelen dan alleen een beschadiging.

Als je heupen weleens uit de kom schieten, dan lijkt dat te maken hebben met “losse heupgewrichten” die onvoldoende door de spieren in de kom gehouden worden. Je zou daarvoor de huisarts kunnen vragen voor een verwijzing naar een orthopeed om dit te laten onderzoeken. Op het eerste gezicht denk ik niet meteen aan bijvoorbeeld heupklachten door het anders gaan lopen als gevolg van de rugklachten maar ik kan dat niet uitsluiten. Ook dat zou je kunnen vragen tijdens een bezoek aan een pijncentrum.

Vriendelijke groet,
Han


Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

De schoonheid van het alleenzijn

René Diekstra ontmoet in een kuuroord een weduwnaar die zowel dé cruciale levensvraag stelt als da...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Versterk de band met je kind

Wie goed wil omgaan met de angsten en onzekerheden van zijn kind, moet eerst die van zichzelf opruim...

Lees verder
Kort

Hoe bereid je een kind voor op een prik?

Lees verder
Artikel

Zo denk je pijn weg: 4 tips

Lees verder
Artikel

Alice Miller: ‘We moeten de verdrongen pijn voelen’

Lees verder
Artikel

Tekenfilms tegen de pijn

Lees verder
Artikel

Pijn reinigt de ziel

Lees verder
Artikel

Inlevingsvermogen – Voelen wat een ander voelt

Lees verder