De vraag

Pijn leren accepteren

Beste Han Samwel,
Mijn moeder heeft al jaren last van chronische pijn/branden en blaren in de mond (burning mouth syndroom). Soms is het zo ernstig dat ze de zin van het leven niet meer ziet. Inmiddels heeft ze alle artsen bezocht en tot nu toe heeft niets geholpen (zenuwblokkades, medicijnen, pijnpoli, lumc.....) Kent u deze aandoening?

Ik hoor graag van u.

met vriendelijke groeten,
Sabine

Het advies

Expert

Han Samwel

Hallo Sabine,
Ik ken de aandoening en weet ook dat deze zeer moelijk te behandelen is. Er is tot nu toe nog geen eenduidige oorzaak gevonden wat ook het vinden van een gerichte behandeling bemoeilijkt. Er zijn wel patiënten bekend van wie de pijn kon worden verminderd met bijvoorbeeld medicijnen maar dat waren uitzonderingen. Het lijkt op een verstoring in het functioneren van de zenuwen in de mond.

Omdat het zo moeilijk te behandelen is en je schrijft dat je moeder soms de zin van haar leven niet meer ziet, is het denk ik belangrijk dat zij hulp zoekt om met de pijn om te leren gaan, los van een mogelijke oplossing zodat zij kan leren om met de pijn toch een zinvol leven te leiden en zich niet krampachtig vast te houden aan een behandeling “die er toch zou moeten zijn”. Zij zou dan via de huisarts een verwijzing naar een eerstelijnspsycholoog kunnen vragen. Ik kan me heel goed voorstellen dat dat voor haar een grote stap zou zijn, maar de ervaring leert dat patiënten vaak opgelucht zijn als ze eenmaal de beslissing hebben kunnen nemen om de pijn te leren “accepteren”.

Met vriendelijke groet,
Han


Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Pijn bij baby’s

Lees verder
Kort

Opnieuw in vuur en vlam

Stellen die al lang bij elkaar zijn, zijn meestal niet meer zo actief tussen de lakens als aan het b...

Lees verder
Artikel

Blinde gehoorzaamheid

Lees verder
Advies

Mijn broer heeft kanker, hoe kan ik dat accepteren?

Lees verder
Advies

Terug naar mijn ex?

Lees verder
Artikel

Pijn in het brein

Lees verder
Advies

Mijn broer wil geen contact meer

Lees verder
Artikel

Inlevingsvermogen

Lees verder