De vraag

Mijn vriend kan zijn docent niets weigeren

Beste Bart,
Sinds twee jaar woon ik in Londen samen met een Brit. We geven heel veel om elkaar. Groeiend probleem is Nigel, zijn Britse docent Martial Arts (een vechtsport), die twee tot drie keer per jaar overkomt uit Maleisië en steeds, zonder overleg met mij, vijf tot twaalf dagen bij ons logeert.

Mijn vriend spendeert buitenproportioneel veel geld, tijd en energie aan Nigel. Maar ook mijn noden moeten wijken. Nigel koloniseert overdag op luidruchtige wijze de woonkamer, zodat voor mij alleen de slaapkamer als werkruimte overblijft. Rust om een toekomstbepalend examen voor te bereiden en om me op tijd voor promotieplaatsen aan universiteiten aan te melden, gemaakte afspraken over verhuizen, of zelfs maar normaal eten en slapen: alles moet wijken. Ik vind het steeds pijnlijker.

Mijn partner zegt dat hij zijn docent, die zeer getalenteerd is maar wel volgens feodale Chinese principes opereert, echt niet kan weigeren als hij van hem wil blijven leren. Overigens laat mijn partner normaal gesproken bepaald niet over zich heen lopen.

Ik begrijp dat het moeilijk is voor mijn partner, Tai chi is zijn passie, maar ik voel me steeds verdrietiger, bozer, machtelozer en gefrustreerder.

Hoe kunnen we tot een oplossing komen die voor ons allebei duurzaam en bevredigend is?
Groeten van M. P.Het advies

Bart Landstra

Geweldloze communicatie

Beste M.
Nou, ik kan me voorstellen dat het een lastige situatie is: je wilt je vriend steunen in zijn passie en ook je eigen privacy bewaren. Als je schrijft ‘steeds zonder overleg met mij’, lijkt me dat het eerste wat je ter sprake zou kunnen brengen met je vriend.

Je zou kunnen zeggen: ‘Als ik merk dat jij zonder met mij te overleggen (waarneming) Nigel hebt uitgenodigd voel ik me machteloos (gevoel), omdat ik graag wil mee beslissen (behoefte) over met wie en wanneer ik onze ruimte (woning) deel. Begrijp je dat gezamenlijk overleg voor mij belangrijk is? (verzoek). Je zou hem deze mail kunnen laten lezen, of je vertaald hem eerst voor hem.

Ook merk je dat je vriend meer geld, tijd en energie spendeert aan Nigel dan jou lief is. Hoor ik je zeggen dat je hem wilt laten weten dat je verdrietig/boos/rouwig bent omdat je er graag op zou willen vertrouwen dat jouw behoeften ook gezien er erkend worden? En dat je tot nu toe veel hebt bijgedragen aan zijn passie voor Thai Chi, en je daarvoor best wel wat begrip en erkenning zou willen hebben?

Dat kun je volgens het model van Compassievol communiceren/geweldloze communicatie prima doen. Essentieel is echter dat je een intentie hebt om je te verbinden met hem, en dus je te verplaatsen in hem ZONDER je eigen behoeften opzij te zetten, dat heb je al genoeg gedaan toch?

Je zou dus kunnen praten met je vriend en de (volgens mij twee belangrijkste behoeften) noemen. Zoiets zou je kunnen zeggen:

‘Dear, I feel torned to say this, because I value your caring/passion for Nigel, and at the same time I want to trust that I can have the privacy I need. How do you feel when you hear me say this?' or 'Do you have any idea how we can make sure that you can care for Nigel and me having the privacy I need?’

Een tip die ik vaak geef is om kleine stapjes te nemen. Maak voor jezelf uit wat nu eigenlijk het belangrijkste is: is het een behoefte om gehoord te worden hoeveel energie het je kost om Nigel op te vangen en/of een behoefte aan gelijkwaardigheid, respect voor jouw ruimte en passies( studeren)? Voel maar even na welke er spelen.

Omdat je mijn laatste vragensteller bent wil ik je uitnodigen om hierover een gratis telefonisch oefengesprek met mij te hebben, zou je dat zien zitten? Hier vind je mijn contactgegevens

In ieder geval wens ik je veel succes om dit in goede banen te leiden.

Hartelijke groet, Bart Landstra

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Uit onzekerheid houd ik vaak mijn mond

Lees verder
Test

Hoe groot is je emotionele inzicht?

Welke emotie kun je het best tonen als je onderhandelt over de prijs van een auto? Heb je meer plezi...

Lees verder
Advies

Ik wil meer vrienden of vriendinnen (2)

Lees verder
Artikel

Pssst… ik hou van je

Lees verder
Advies

Ze gunt me geen vriendschap met een vrouw

Lees verder
Artikel

Lastige types herkennen (en aanpakken) met de Roos van Leary

Lees verder
Artikel

Je ogen mogen best dwalen

Lees verder
Artikel

3 keer niet doen bij hete hangijzers

Lees verder