De vraag

Mijn relatie met een getrouwde man maakt me kapot (2)

Beste Ursela,
Ik heb je al eens gemaild over mijn relatie met een getrouwde man. Ondanks jouw lieve en verhelderende woorden - waar ik veel aan heb gehad - is het me nog steeds niet gelukt om met hem te stoppen. Ik heb het wel geprobeerd, maar hij geeft echt niet op. Aangezien ik nog steeds voor hem werk, veel voor hem voel en hem regelmatig zie, is het me niet gelukt om echt met hem te breken.

Eigenlijk is mijn situatie alleen maar verslechtert. Ik weet ook niet zo goed waarom ik je weer mail, maar het opschrijven alleen al doet me goed, omdat ik er echt met niemand over kan praten. Het lijkt wel alsof ik steeds depressiever word. Ik heb elke dag last van huilbuien, behalve als ik met hem ben. Mijn zelfbeeld word ook steeds lager. Ik ben altijd al heel onzeker geweest, maar laatste tijd denk ik echt dat ik helemaal niks kan.

Ik heb de indruk dat dit te maken heeft met mijn relatie met hem, doordat ik me voel alsof ik niet beter verdien. Altijd wanneer ik hem zie, is het wanneer het hem uitkomt en op zijn manier, hoewel ik vroeger nog meer de instelling had van ‘ik doe gewoon mijn eigen ding’, en als ik hem kan zien, dan is het leuk, word ik nu steeds meer een afhankelijk vogeltje.

Ik wacht tot hij me belt of sms't om langs te komen. Ik durf bijna geen vriendinnen meer uit te nodigen, want stel je voor dat hij net wil langs komen!! Ik weet hoe belachelijk en zielig dit klinkt, en ik vind me zelf dan ook echt te triest voor woorden, maar toch ga ik er mee door en leef ik weer op als ik iets van hem hoor. Ik raak ook steeds meer in mijn eigen web van leugens verstrikt, omdat ik altijd weer smoesjes moet verzinnen voor m'n vrienden als ik met hem ben. Ik zou het ze zo graag vertellen, maar kan het niet. Maar al die leugens maken me moe en ik vind me zelf ook hypocriet.

Mijn vriendinnen delen lief en leed met mij, maar zij hebben geen idee wat er in mijn leven speelt. Ik denk ook dat mijn zelfbeeld steeds lager wordt omdat ik zelf ook niet begrijp waar ik mee bezig ben en eigenlijk helemaal geen zelfrespect meer heb. Ik kan ook heel slecht tegen alleen zijn, terwijl ik dit vroeger wel goed kon. Dat is ook de reden dat ik toch niet met hem wil kappen, al mijn vriendinnen hebben een serieuze relatie en als ik met hem kap heb ik helemaal niemand meer.

Ik heb nooit een echte serieuze relatie gehad, en vind niet snel iemand leuk. Ik sta hier ook niet echt open voor. Dit is dus echt de eerste keer dat ik verliefd ben geworden en dat al meer dan vier jaar. Dat maakt het moeilijk om bij hem weg te gaan. Ik ben echt bang dat ik alleen ga eindigen en nooit meer hetzelfde voor iemand ga voelen. Dit zegt hij ook altijd tegen mij. Dat ik nooit meer iemand ga vinden voor wie ik hetzelfde voel. Hij weet heel goed hoe hij op me in moet spelen. En gek genoeg besef ik dat heel goed, maar ik doe er niks aan. En ik weet dat het ‘t beste is om bij hem weg te gaan, maar ik kan het gewoon niet. En dat vind ik weer zo zwak van mezelf.

En dan het punt dat ik een andere baan moet vinden. Ik heb al een beetje rond gekeken, maar ook dit is nog best moeilijk. Aangezien ik er nu bijna van overtuigd ben dat ik niks meer kan, durf ik ook eigenlijk bijna nergens te solliciteren, omdat ik bang ben om niet aan de verwachtingen te voldoen. Mijn bezette man geeft mij dan ook erg veel kritiek. Eigenlijk is hij niet eens zo lief voor me.

Ik denk dat ik naar hem opkijk. Hij is zo zelfverzekerd, creatief, assertief, charmant en heeft rust van binnen. Allemaal dingen die ik totaal niet heb. Ik voel me ook veilig bij hem. Hij is heel dominant, maar op een of andere manier word ik hierdoor nog meer tot hem aangetrokken.

Ik durf ook steeds minder mezelf te zijn bij hem, ben heel ingehouden en loop op m'n tenen om aan zijn verwachtingen te voldoen. Waardoor m'n werk ook minder goed gaat. Als hij naast me zit en ik moet iets doen of iemand bellen, ben ik bij alles wat ik opschrijf of zeg bang dat ik iets verkeerd doe, waardoor ik helemaal dichtklap.

Ik heb ook steeds minder discipline. Op school gaat het ook slecht. Ik wil het liefst de hele dag niks doen en over me zelf klagen. Het begint echt een obsessie te worden. Ik denk misschien juist omdat ik weet dat ik hem nooit zal krijgen. Ik wil zo graag verder gaan zonder hem, maar ik weet niet hoe. Op dit moment kijk ik alleen nog maar uit naar de momenten samen met hem bij mij thuis.

Sorry dat ik je weer mail, maar ik kan gewoon nergens anders mijn ei kwijt. Niemand weet het en ik speel voor heel de wereld mooi weer. En als ik thuis alleen ben, kom ik weer in een dip. Soms denk ik eraan om naar het buitenland te gaan, zodat ik van alles af ben en opnieuw kan beginnen. Maar ook dit is geen oplossing, aangezien ik net een huisje heb en nog midden in mijn opleiding zit.

Ik hoop dat je me kan helpen, want ik zie het echt niet meer zitten. En ik vind dat jij altijd zulke positieve, oprechte antwoorden aan iedereen geeft. En daar heb ik nu heel erg behoefte aan.

Alvast bedankt.
Veel liefs Sharon

Het advies

Ursela van Stekelenburg

Beste Sharon,
Heel goed dat je aan de bel trekt! Want als ik je mail zo lees, gaan alle alarmbellen bij mij rinkelen. Je hebt huilbuien, voelt je onzekerder worden, je zelfrespect laat je in de steek, je loopt op je tenen én je stelt je ook nog eens reactief op. Redenen genoeg om je geluk weer in eigen hand te nemen, om je minder/niet meer afhankelijk op te stellen. Graag wil ik je daarbij helpen door je het volgende mee te geven.

  • Laat je niet door angst regeren, want wie zegt jou dat je alleen zal blijven, dat je nooit meer hetzelfde voor iemand gaat voelen. Welk bewijs heb je daarvoor? Hoe groot is de kans dat dát daadwerkelijk gebeurt? En waarom denk je dat? Je hebt toch ook vriendinnen met wie je lief en leed deelt, die jou als mens waarderen, voor wie je heel wat waard bent! Bovendien, jouw vriend valt toch ook op jou, dus je moet wel heel speciaal zijn! En waarom zou zo’n speciaal iemand als jij niet een veel lievere, minder kritische man kunnen tegenkomen?
  • Bouw een nieuwe ‘single’ vriendenkring op. Jouw school is daarvoor dé ideale vijver. Nodig medestudenten uit voor een etentje bij jou thuis, ga samen iets in de stad eten/drinken of doe samen iets anders leuks.
  • Zorg ervoor dat je (voorlopig) zo min mogelijk alleen bent. Spreek af met je familie/vriendinnen, ga ’s avonds sporten, plan je avonden bewust in!
  • Wijd een of meerdere familieleden/vriendinnen in, een of meerdere vertrouwelingen die geen waardeoordeel uitspreken, maar die jou je zelfvertrouwen weer teruggeven, die jou ondersteunen bij jouw keuze ‘hoe verder’.
  • Blijf actief rondkijken naar een andere baan, wie weet kom je wel iets geweldigs tegen.

Sharon, houd jezelf alsjeblieft voor dat je alleen maar gelukkiger kunt worden, dat er voor jou nog een schone toekomst in het verschiet ligt! Echt waar! Zelf twijfel ik daar überhaupt geen seconde aan! Alleen jij moet daar nog in gaan geloven….

Echt heel veel sterkte en succes gewenst!

Hartelijke groet,
Ursela van Stekelenburg

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik wil geen nephuwelijk

Lees verder
Advies

Ik wil geen nephuwelijk

Lees verder
Branded content

Hechting: hoe geef je je kind een stevige basis?

Opgroeien in een veilige en liefdevolle omgeving is belangrijk voor een kind. Het zorgt ervoor dat j...
Lees verder
Branded content

Hechting: hoe geef je je kind een stevige basis?

Opgroeien in een veilige en liefdevolle omgeving is belangrijk voor een kind. Het zorgt ervoor dat j...
Lees verder
Kort

‘Door mondkapjes schatten we situaties negatiever in’

Met de ingang van de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer is het opeens een lastiger in te schat...
Lees verder
Kort

‘Door mondkapjes schatten we situaties negatiever in’

Met de ingang van de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer is het opeens een lastiger in te schat...
Lees verder
Artikel

Opscheppen over je geliefde

De meeste mensen willen bij een eerste kennismaking graag een goede indruk maken. En ook vrienden wo...
Lees verder
Artikel

Emotioneel inzicht: aandacht en respect voor elkaars verschi...

Hét kenmerk van een goede relatie is dat je leert omgaan met elkaars verschillen’, zei iemand een...
Lees verder
Artikel

12 gouden regels voor overspel in de liefde

Vreemdgaan kan je relatie redden, betoogt een Amerikaanse relatie-­expert: het geeft spanning en to...
Lees verder
Advies

Hij wil niet dat ik wegga

Lees verder
Advies

Geen seks

Lees verder
Artikel

Waarom gaan vrouwen vreemd?

Mannen plegen veel vaker overspel dan vrouwen. Een ‘vaststaand feit’ – totdat het eens werd on...
Lees verder
7854