De vraag

Mijn ex houdt mijn kinderen bij me vandaan

Beste Sybille,
Ik heb helaas de ervaring dat er ook foute vrouwen zijn, niet zo crimineel als in Psychologie Magazine staan, maar wel zeker manipulatief. Ik ben gescheiden en heb alle banden met mijn ex-vrouw verbroken.

Onze drie kinderen lijden hier wel onder. De erfenis van mijn moeder heb ik aan de kinderen gegeven; mocht ik werkeloos raken dan zouden zij hun studie kunnen afronden.

En jawel ook daar heeft zij een draai aan kunnen geven: dat het niet eerlijk zou zijn omdat de oudste hieraan meer zou over houden dan de jongste. Ik ben hierdoor het contact met mijn kinderen kwijtgeraakt.

Het raakt mij te zeer het een en ander in goede bedoelingen te hebben gedaan en dan met dit als resultaat. Is het alleen de tijd die ook deze wonden kan helen?

Groet,
Alex

Het advies

Expert

Sybille Labrijn

Beste Alex,
Wat een nare situatie. Het lijkt erop dat er alleen maar slachtoffers zijn; sommige wonden genezen niet, je leert ermee leven. Er is nu geen contact, maar dat kan een tijdelijke situatie zijn.

Kun je praten met je ex, om uitleg vragen wat je verkeerd gedaan hebt wat die erfenis betreft, en uitleggen hoe jij het bedoelt? Misschien is je ex bereid om een gesprek aan te gaan met een maatschappelijk werkende erbij? Het maatschappelijk werk kan uitleggen hoe belangrijk het voor ene kind is dat het contact heeft met beide ouders; dat het van beide ouders mag houden.

Samen kunnen ‘gedragsregels’ opgesteld worden, zoals ‘maak elkaar in de ogen van de kinderen niet zwart’. Er is goede deskundige hulp op dit gebied; wellicht kan je huisarts je informeren, of vind je iemand via Google.

Als dat niets oplevert, realiseer je dan dat het voor de kinderen belangrijk is dat zij eens zullen weten dat er aan hen gedacht werd, dat er van hen gehouden werd, ook nadat het contact stopte. Wat jou kan helpen, en wat de kinderen goed kan doen, is dat je ook op afstand betrokken en liefdevol blijft.

Dat kan door bijvoorbeeld brieven te blijven schrijven (of korte filmpjes of een fotoboek te maken) over de belangrijkste gebeurtenissen in je leven gericht aan de kinderen – die kun je dan aan ze geven tegen de tijd dat er wel contact is. Of je kunt iedere maand iets voor hen sparen, of iets voor ze maken. Jij kent de kinderen en jouw situatie het beste en kunt vast iets verzinnen dat bij jou en de kinderen past.

Sterkte.

Vriendelijke groet,
Sybille

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Hoe kan ik me losmaken van mijn moeder?

Lees verder
Advies

Hoe kan ik me losmaken van mijn moeder?

Lees verder
Kort

Mag je overdrijven?

Doe je er graag een schepje bovenop als je een verhaal vertelt?
Lees verder
Kort

Mag je overdrijven?

Doe je er graag een schepje bovenop als je een verhaal vertelt?
Lees verder
Artikel

Het isolement van een tiener

film/tv ‘Iedereen heeft gescheiden ouders. Er zijn ergere dingen op de wereld.’ Het is e...
Lees verder
Advies

Hoe durf je de ander te ontwapenen?

Lees verder
Advies

Jaloers op zijn bloedmooie ex

Lees verder
Artikel

Relaties: verliefd, verloofd, gescheiden

Een tweede huwelijk duurt korter dan het eerste. Mensen leren niet zoveel van hun fouten en kijken n...
Lees verder
Advies

Vrij als hij weg is

Lees verder
Artikel

Je kunt meer hebben dan je denkt

Ziekte, afscheid, verlies: het zijn de ervaringen die we vrezen. Maar het duurt minder lang om er we...
Lees verder