De vraag

Kan het door een trauma komen dat ik nu borderline-trekjes heb?

Beste Annette,
Ik vraag me dit al een tijdje af en nog niemand heeft een antwoord op deze vraag gegeven. Ik ben in mijn jeugd seksueel misbruikt en heb daar jaren last van gehad. In mijn therapie, jaren later, is vastgesteld dat ik borderline-trekjes heb. Kan dit door het trauma komen of is het echt iets wat al in mij zat en pas later tot uiting is gekomen?

En dan heb ik nog een vraagje, niet echt over trauma’s maar meer over borderline. Kunnen de trekjes erger worden, zodat er een zwaardere borderlinestoornis naar buiten komt?

Alvast bedankt voor de reactie.

Roxyluna

Het advies

Annette Man-Mul

Beste Roxyluna,

Ik heb altijd veel moeite met onpersoonlijke etiketteringen, zoals ‘borderline’. Maar je hebt blijkbaar moeite met het thema ‘grenzen’ in je leven. Als ik lees dat je in je jeugd seksueel bent misbruikt, dan gaat er als eerste door me heen: mensen zijn dus van jongs af aan fundamenteel over jouw grenzen heengegaan. Een fundamentelere grens dan je eigen lichaam bestaat niet! Logisch, dat dit een grote impact heeft in jouw leven. Als het seksueel misbruik ook nog heeft plaatsgevonden binnen je eigen familie, dan zal dit geen losstaand feit zijn: immers binnen families met seksueel misbruik lopen meerdere grenzen, dan ‘alleen’ het seksuele door elkaar!

Laat je geen etiket in de vorm van een negatieve diagnose aanpraten! Ik bedoel: met de vaststelling (?) dat jij borderline-trekjes zou hebben, ben je toch in niets geholpen, lijkt me zo. Van een ‘brevet van onvermogen’ krijg je toch geen zelfvertrouwen?

Als ik met je zou ‘werken’, zou ik uiterst gedetailleerd van je moeten/willen weten waar jij tegenaan loopt in je leven. Op welk terrein heb je last van ‘verwarrende grenzen’ en hoe speelt dit binnen je sociaal-emotionele relaties? In je huidige leven heb je erg hard nodig wat je als kind zijnde niet hebt gekregen: grenzen en veiligheid!

Zoek goede hulp bij iemand die jou steunt in je werkelijke behoeftes. Die jou helpt om zorgvuldig met jezelf om te gaan. Dat kwetsbare kind van toen draag je nog steeds in jezelf. Geef dat deel van jezelf alsjeblieft veel lieve aandacht en wals niet over jezelf heen! Zoek mensen om je heen die jou met respect behandelen. Laat je niet voor gek verklaren!

Sterkte.
Annette Man-Mul

Annette Man-Mul

Annette Man-Mul heeft haar eigen praktijk voor relatie- en gezinstherapie en Supervisie/Coaching in St. Odilienberg (Limburg). Ze schreef columns voor Dagblad de Limburger; deze zijn gebundeld in het boek ‘Zo GEK nog niet’.

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik was getuige van een moord

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Wat kinderdromen je vertellen

De meeste dromen zijn juist géén bedrog. De nachtelijke belevenissen van je kind weerspiegelen zij...

Lees verder
Artikel

Het is mijn schuld dat de baby kapot is

Lees verder
Artikel

‘Ik heb eindelijk mijn jeugd verwerkt’

Lees verder
Interview

Ghna Shaar (10): ‘Van de oorlog in Syrië weet ik nog de geluiden’

Lees verder
Advies

Ik word snel boos

Lees verder
Artikel

Dit wordt jouw jaar

Lees verder
Advies

Ik ben een controlfreak. Hoe laat ik dat los?

Lees verder