De vraag

Kan het door een trauma komen dat ik nu borderline-trekjes heb?

Beste Annette,
Ik vraag me dit al een tijdje af en nog niemand heeft een antwoord op deze vraag gegeven. Ik ben in mijn jeugd seksueel misbruikt en heb daar jaren last van gehad. In mijn therapie, jaren later, is vastgesteld dat ik borderline-trekjes heb. Kan dit door het trauma komen of is het echt iets wat al in mij zat en pas later tot uiting is gekomen?

En dan heb ik nog een vraagje, niet echt over trauma’s maar meer over borderline. Kunnen de trekjes erger worden, zodat er een zwaardere borderlinestoornis naar buiten komt?

Alvast bedankt voor de reactie.

Roxyluna

Het advies

Annette Man-Mul

Beste Roxyluna,

Ik heb altijd veel moeite met onpersoonlijke etiketteringen, zoals ‘borderline’. Maar je hebt blijkbaar moeite met het thema ‘grenzen’ in je leven. Als ik lees dat je in je jeugd seksueel bent misbruikt, dan gaat er als eerste door me heen: mensen zijn dus van jongs af aan fundamenteel over jouw grenzen heengegaan. Een fundamentelere grens dan je eigen lichaam bestaat niet! Logisch, dat dit een grote impact heeft in jouw leven. Als het seksueel misbruik ook nog heeft plaatsgevonden binnen je eigen familie, dan zal dit geen losstaand feit zijn: immers binnen families met seksueel misbruik lopen meerdere grenzen, dan ‘alleen’ het seksuele door elkaar!

Laat je geen etiket in de vorm van een negatieve diagnose aanpraten! Ik bedoel: met de vaststelling (?) dat jij borderline-trekjes zou hebben, ben je toch in niets geholpen, lijkt me zo. Van een ‘brevet van onvermogen’ krijg je toch geen zelfvertrouwen?

Als ik met je zou ‘werken’, zou ik uiterst gedetailleerd van je moeten/willen weten waar jij tegenaan loopt in je leven. Op welk terrein heb je last van ‘verwarrende grenzen’ en hoe speelt dit binnen je sociaal-emotionele relaties? In je huidige leven heb je erg hard nodig wat je als kind zijnde niet hebt gekregen: grenzen en veiligheid!

Zoek goede hulp bij iemand die jou steunt in je werkelijke behoeftes. Die jou helpt om zorgvuldig met jezelf om te gaan. Dat kwetsbare kind van toen draag je nog steeds in jezelf. Geef dat deel van jezelf alsjeblieft veel lieve aandacht en wals niet over jezelf heen! Zoek mensen om je heen die jou met respect behandelen. Laat je niet voor gek verklaren!

Sterkte.
Annette Man-Mul

Annette Man-Mul

Annette Man-Mul heeft haar eigen praktijk voor relatie- en gezinstherapie en Supervisie/Coaching in St. Odilienberg (Limburg). Ze schreef columns voor Dagblad de Limburger; deze zijn gebundeld in het boek ‘Zo GEK nog niet’.

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Zijn mijn trauma’s de oorzaak van mijn problemen?

Lees verder
Advies

Zijn mijn trauma’s de oorzaak van mijn problemen?

Lees verder
Column

Bij de relatiepsycholoog: Peer verschuilt zich achter domina...

Elke maand een inkijkje in de praktijk van relatiepsycholoog Jean-Pierre van de Ven.
Lees verder
Column

Bij de relatiepsycholoog: Peer verschuilt zich achter domina...

Elke maand een inkijkje in de praktijk van relatiepsycholoog Jean-Pierre van de Ven.
Lees verder
Artikel

In 5 stappen naar veerkracht

Om succesvol tegenslagen te overwinnen, moet je volgens psycholoog Al Siebert vijf niveaus doorlopen...
Lees verder
Kort

Facebook verraadt je persoonlijkheid

Lees verder
Artikel

Een echt ingebeeld trauma

Buitenaardse wezens bestaan niet. Toch hebben sommige mensen een ernstig trauma, omdat ze denken dat...
Lees verder
Artikel

Je kunt meer hebben dan je denkt

Ziekte, afscheid, verlies: het zijn de ervaringen die we vrezen. Maar het duurt minder lang om er we...
Lees verder
Advies

Heb ik misschien een trauma?

Tussen mijn 5de en 15de ben ik gepest op school en op mijn 16de ben ik aangerand. Ik liet mijn emoti...
Lees verder
Advies

Heeft mijn moeder een dwangmatige persoonlijkheidsstoornis?

Lees verder