De vraag

Is incest de oorzaak van mijn slapeloosheid?

Geachte heer de Jongh,
Graag zou ik uw advies willen vragen bij het volgende probleem. Sinds mijn negende jaar heb ik last van slapeloosheid (doorslapen) en ik heb een ernstige angststoornis gehad. Hiervoor ben ik langdurig psychotherapeutisch behandeld. Ik heb nu geen angstklachten meer. De slapeloosheid is echter nooit echt verbeterd. Mogelijk is er sprake - volgens mijn psychotherapeut en volgens mijzelf - van een incestervaring in mijn hele vroege jeugd. Alle klachten wijzen in die richting, maar ik krijg er geen beelden bij, waardoor het voor mij onopgelost blijft.

Heel graag zou ik duidelijkheid willen krijgen over deze situatie. Mijn vraag aan u is: Zou ik middels hypnose bij een goede deskundige (psychiater of psycholoog) hier zicht op kunnen krijgen? En mocht hieruit een incestervaring blijken, zou ik dit dan kunnen verwerken met een EMDR-behandeling? Vooral mijn relationele seksuele problemen zou ik hiermee graag een kans geven op verbetering.

Bij voorbaat hartelijk dank,
Met vriendelijke groet,
Margreet

Het advies

Expert

Ad de Jongh

Angst en psychotrauma

Beste Margreet,
Ik ben heel benieuwd welke aanwijzingen je hebt gekregen van je therapeut dat er sprake is van incestervaringen. Alle klachten wijzen in deze richting, zeg je. Ik hoop dan echt dat ik je gerust kan stellen: als je geen last heb van akelige herinneringen horen doorslaapproblemen daar zeker niet bij.

Het is zelfs vrij riskant te ‘zoeken’ naar incestervaringen via suggestieve methoden zoals hypnose en regressietherapie. De Gezondheidsraad maakte in het rapport ‘Omstreden herinneringen’, dat in 2004 verscheen, duidelijk dat er fictieve incestherinneringen kunnen worden opgewekt tijdens risicovolle therapieën, waaronder hypnose. Zij kunnen ernstige schade toebrengen aan cliënten en aan hun ouders.

 Volgens de Gezondheidsraad bestaat de kans dat met behulp van suggestieve methoden, die erop gericht zijn de fantasie van de cliënten te stimuleren, er zogenaamde pseudo-herinneringen worden geconstrueerd. Dat zijn fantasieën die als echte herinneringen worden geïnterpreteerd. Zeker als je dan ook nog in hypnose zou worden aangemoedigd je voor te stellen wat er gebeurd zou kunnen zijn, kunnen ‘verdrongen’ incest’ervaringen’ aan het licht komen die zich nooit daadwerkelijk hebben voorgedaan. Je zou dat dan eigenlijk traumaversterking, in plaats van traumaverwerking, kunnen noemen.

Kortom, als er geen duidelijkere aanwijzingen zijn zoals heldere herinneringen aan concrete gebeurtenissen die zich aan het bewustzijn opdringen, en waar je dus echt last van hebt, dan is de kans groot dat incest niet de oorzaak is van je slaapprobleem. Als die klachten er wel zijn dan hoeft er ook geen verdere exploratie plaats te vinden en is het vooral verstandig niet met iedereen in zee te gaan. In dat geval zou ik je kunnen aanraden een goede, academisch geschoolde (zogenaamde BIG-geregistreerde) therapeut te zoeken met veel ervaring op het gebied van traumaverwerking. Hij of zij kan je helpen de last die je ondervindt van deze beelden op een gedegen, weinig risicovolle manier, te helpen verkleinen door de emotionele intensiteit van deze beelden te verminderen.

Veel succes,
Ad de Jongh

  • Bekijk het filmpje waarin een vrouw behandeld wordt met EMDR
  • EMDR staat voor: Eye Movement Desensitization and Reprocessing. EMDR is een kortdurende behandelmethode om traumatische ervaringen te verwerken.

    Ad de Jongh schreef samen met E. ten Broeke:
  • Handboek EMDR: een geprotocolleerde behandelmethode voor de gevolgen van psychotrauma. Harcourt publishers, Amsterdam.
  • Praktijkboek EMDR: Casusconceptualisatie en specifieke patiëntengroepen. Harcourt Publishers, Amsterdam [ook onder eindredactie van Hans-Jaap Oppenheim]
  • Neem een kijkje op de site van de Vereniging EMDR Nederland. www.emdr.nl

Dit vind je misschien ook interessant

Verhaal

Zo overwin je je angsten

Is er iets wat je graag zou willen of eigenlijk moet, maar niet durft? Of dat nou waterskiën, je ba...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Verhaal

Dit zeggen experts over digitaal opvoeden

Smartphones, tablets en games zijn niet meer weg te denken uit het leven van onze kinderen. Wat is d...

Lees verder
Interview

Nasrdin Dchar: ‘Ik móést iets aan die angsten doen

Lees verder
Advies

Ik ben bang om zwanger te zijn

Lees verder
Advies

Waarom saboteer ik mezelf?

Lees verder
Verhaal

Hyperventileren – 5 nieuwe inzichten

Lees verder
Artikel

‘Hij leek de ideale opa’

Lees verder
Advies

Ik durf niet meer alleen naar buiten

Lees verder