De vraag

Ik vind het moeilijk om leiding te geven

Beste Fred,

In mijn nieuwe baan heb ik voor het eerst mensen 'onder' mij werken, en gelijk zo'n vijftien ook. Ik merk dat ik het enorm moeilijk vind om deze mensen opdrachten te geven, te zorgen dat ze hun werk op de juiste manier en op tijd doen, streng te zijn.

Sinds mijn functie bestaat moeten zij allemaal bovenop hun normale baan extra werk voor mij verrichten, en sommigen doen dit al onder licht protest. Het is niet zo dat ik me lager acht dan hen, maar mezelf in een soort hogere hiërarchie plaatsen voelt als toneel, als onaardig en bazig de lakens uitdelen - alsof je niet op rustige en redelijke gronden leiding kunt geven.

Een deel van de oorzaak ligt erin dat ik bang ben niet adrem genoeg en zeker genoeg van mijn zaak te zijn (dit heeft m.i. te maken met eigenwaarde), een ander deel schuilt in de vrees niet aardig gevonden te worden (meer een sociale angst). Ik heb voor deze baan altijd veel meer in dienstbare posities gewerkt, dus het is hoop ik ook een kwestie van ervaring opdoen en groeien in mijn rol. Maar misschien heb je een advies om de weg wat te plaveien?

Alvast bedankt, met groet.

Het advies

Expert

Fred Sterk

Zelfbeeld

Beste Anoniem,

Hartelijk gefeliciteerd met deze nieuwe uitdaging, een mooie leerschool. Je vindt het moeilijk opdrachten te geven aan je medewerkers. Je ziet het als een extra inspanning die je medewerkers moeten leveren voor jou persoonlijk. Bovendien ben je angstig  niet adrem genoeg te zijn en daardoor extra streng.

Je wordt belemmerd door het ouderwetse ‘hierarchie denken’ die mensen indeelt in hoger en lager. Jij bent niet hoger of lager, je personeel ook niet. Er is sprake van verschillende verantwoordelijkheden. Jij draagt de eindverantwoordelijkheid voor wat je team moet doen in het bedrijf. En jouw medewerkers dragen de verantwoordelijkheid voor hun specifieke taken. Ik neem aan dat de extra inspanning die je van ze vraagt in het belang van het bedrijf is en niet voor jou persoonlijk. Probeer er zo tegenaan te kijken.

En nu het belangrijkste punt, je valkuil. Je wordt uit angst te streng. Met  teveel nadruk op strengheid jaag je je medewerkers tegen je in het harnas. Het 'overrulen' van mensen levert op den duur veel ontevredenheid op. Mensen het gevoel geven dat ze belangrijke taken vervullen voor het bedrijf,  het uiten van je tevredenheid of het geven van positieve feedback zullen ze veel meer betrekken bij de doelstellingen van het bedrijf. Dat voel je goed aan. Wat ze nodig hebben is een visie en een structuur. Geef ze hierin een foutenmarge. En sta jezelf ook een foutenmarge toe. Zo wordt je meer een model waaraan mensen zich graag spiegelen in plaats van de oordelende baas waar ze weerstaand tegen opbouwen.

Veel succes met het loslaten van de strengheid en het meer jezelf mogen zijn!
Fred Sterk
www.sterk-swaen.nl

Test en train uw zelfvertrouwen
Wilt u op een meer ontspannen manier met kritiek omgaan? Uzelf krachtiger leren presenteren en een positievere kijk creëren op uzelf? Volg dan nu de achtweekse online training Vergroot je zelfvertrouwen, gemaakt door Psychologie Magazine in samenwerking met psychotherapeut/coach Fred Sterk.

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Je ideale zelf met dank aan je partner

Zoals een beeldhouwer het ideale beeld hakt uit een rotsblok, kunnen liefdespartners het beste in el...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Interview

Fara Bellinga: ‘Herinneringen vastleggen vind ik zo waardevol’

Fara (30) en Daniel Bellinga (39) zijn ouders van Luan (6), Lucilla (4) en Luxy (1). Elke ochtend om...

Lees verder
Artikel

Brave meisjes krijgen geen promotie

Lees verder
Advies

Hoe blijf ik gemotiveerd?

Lees verder
Artikel

De baan die bij je past

Lees verder
Verhaal

Imposter syndroom: Altijd bang om door de mand te vallen

Lees verder
Artikel

Zo haal je meer uit het ‘nieuwe werken’

Lees verder
Test

Wanneer voel je je op je gemak?

Lees verder