De vraag

Ik rij niet vlot genoeg

Beste Jan,
Ik ben drie keer op geweest voor mijn rijbewijs, maar heb het niet gehaald. Ik rij niet 'vlot' genoeg en als er te veel prikkels zijn, ga ik aarzelen. Mijn symptomen zijn niet zo sterk als die van de mensen in het artikel, maar als ik er niet iets gericht aan/mee kan doen, heeft het geen zin om weer op te gaan. Ik heb er dan geen vertrouwen in dat ik het wel haal. De rijschool die ik had, kon me daar niet goed in begeleiden. Ik wil graag mijn rijbewijs halen. Wat kan ik er aan doen?

M.N.


Het advies

Jan van den Berg

Beste M.N.,
Laat voor u gelden: ‘Vier keer is scheepsrecht.’ Vraag een aangepast examen aan bij het CBR, eventueel met ondersteuning van een bètablokker als propranolol van de huisarts. U zou bij een gedragstherapeut een training kunnen volgen om taakconcentratie aan te leren. Dit is een vorm van waarnemen waarbij je je niet laat afleiden door angstgevoelens en eventuele fouten die je denkt te maken tijdens het examen.

 Het kan ook goed werken om ter voorbereiding rijlessen te nemen die uitgaan van de maximale moeilijkheidsgraad. Dit geldt met name als de instructeur goed feedback kan geven en er twee rijlessen achter elkaar worden gepland, zodat maximaal leereffect kan worden opgebouwd. Een goede instructeur is iemand die uitvoerig bekend is met angst en onzekerheden, kan geruststellen, maar ook angstige situaties durft aan te gaan en te herhalen totdat ze gemakkelijk verlopen.

Door te oefenen op een hoge moeilijkheidsgraad zie je vaak dat een aarzelende houding kan worden aangepakt, omdat dat de ‘overcontrole’ er dan af gaat.

vriendelijke groet,
Jan van den Berg


Jan van den Berg

Psycholoog Jan van den Berg is werkzaam bij het Angstbehandelcentrum IPZO. Het IPZO is gevestigd in Nijmegen, Den Bosch, Rotterdam, Nieuwegein, Bussum en Rotterdam. Vergoeding van de psycholoog is mogelijk vanuit de basisverzekering. Rijangst wordt veelal aangepakt in combinatie met een gespecialiseerde rijangst-coach.

Bekijk profiel

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Van angsthaas tot ‘Queen of the Road’

Elke maand doet Psychologie Magazine een training op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Interview

Volgens deze pedagoog mag het af en toe best botsen tussen jou en je kinderen

We moeten niet bang zijn voor botsingen met onze zonen of dochters, vindt pedagoog Micha de Winter. ...

Lees verder
Advies

Angst voor rotondes

Lees verder
Advies

Hoe kom ik aan die paniekaanvallen?

Lees verder
Advies

Ik durf niet in te parkeren

Lees verder
Advies

Ik wil af van mijn tunnelangst

Lees verder
Kort

Cursus tegen rijangst: “Niet in het stuur knijpen”

Lees verder
Advies

Wat kan ik aan mijn rij-angst doen?

Lees verder