De vraag

Ik pas me steeds aan mijn vriend aan

Beste Joris,
Vijf jaar hebben we samengewoond. Er was veel spanning in huis waar niet over gepraat kon worden. Dit is geëscaleerd en daarna ben ik vrij snel zwanger geworden van een ander die verder geen rol speelt. Uiteindelijk zijn we weer naar elkaar toe gegroeid. Samen hebben we de bevalling gedaan. Snel daarna waren we weer een stel, maar niet samenwonend. Hij is nu papa. Maar het relatie-idee zat hem toch niet lekker, hij ziet geen toekomst in deze situatie en heeft de relatie verbroken.

Hij wilde mijn zoontje niet erkennen, ondertussen gedraagt hij zich als mijn man en blijft regelmatig slapen. Hij zorgt voor ons, iets wat ik fijn vindt. Op mijn voorstel om hem geen papa meer te noemen, omdat dit in de toekomst ingewikkeld wordt, werd hij boos. Ik voel me steeds vaker ongelukkig. Waarom blijft hij zich gedragen als mijn vriend? ‘Het is zo toch ook goed’, zegt hij.

Hij komt en gaat wanneer hij daar zin in heeft, en ik pas me aan. Ik ben bang om hem definitief de deur te wijzen. Toch vind ik dat ik een echte liefdesrelatie verdien met iemand die een toekomst met mij ziet en die ik gelukkig kan maken. Hij zou er geen moeite mee hebben als er een ander komt, maar dat geloof ik niet. Deze situatie duurt nu al een half jaar en als er niets verandert kan dit volgens mij jaren zo doorgaan.
groeten van Kaatje


Het advies

Expert

Joris Lammers

Beste Kaatje,
Je beschrijft dat jullie problemen hebben omdat jullie beiden onzeker lijken hoe jouw partner zich moet gedragen ten opzichte van jouw zoon. Dat is begrijpelijk. Het is geen makkelijke situatie. Er is niet echt een directe relatie met mijn professionele expertise (de psychologische gevolgen van macht) en ik kan je daarom enkel aanraden om dit probleem op te lossen door duidelijk naar elkaar te zijn.

Wat verwacht je van elkaar, wat zijn je wensen, en wat houd je tegen? Als je daar niet samen uit kunt komen - en dat is heel begrijpelijk in deze situatie - dan zou je professionele hulp kunnen vragen, bijvoorbeeld van een therapeut.

Relatietherapie zou ook goed kunnen werken, vooral als jullie beide daartoe gemotiveerd zijn. Bij relatietherapie is het altijd de bedoeling om zaken die niet of juist te vaak gezegd zijn te verhelderen. Zo kan een stel geholpen worden om uit een bepaalde negatieve spiraal te raken.

Met vriendelijke groet,
Joris Lammers
Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik voel me niet serieus genomen

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Het nut van een dut

Een middagdutje van 30 tot 60 minuten kan wonderen doen – ook voor oudere kinderen.

Lees verder
Artikel

Waar blijft de ware?

Lees verder
Advies

Ik wil niet dat hij seks heeft met zijn vrouw

Lees verder
Artikel

Het geheim van een goede relatie

Lees verder
Kort

Hoe meer je drinkt, hoe groter de kans inderdaad dat je relatie stukloopt

Lees verder
Artikel

Srebrenica of de menselijke onmacht

Lees verder
Kort

Doe mij mezelf maar

Lees verder