De vraag

Ik pas me steeds aan mijn vriend aan

Beste Joris,
Vijf jaar hebben we samengewoond. Er was veel spanning in huis waar niet over gepraat kon worden. Dit is geëscaleerd en daarna ben ik vrij snel zwanger geworden van een ander die verder geen rol speelt. Uiteindelijk zijn we weer naar elkaar toe gegroeid. Samen hebben we de bevalling gedaan. Snel daarna waren we weer een stel, maar niet samenwonend. Hij is nu papa. Maar het relatie-idee zat hem toch niet lekker, hij ziet geen toekomst in deze situatie en heeft de relatie verbroken.

Hij wilde mijn zoontje niet erkennen, ondertussen gedraagt hij zich als mijn man en blijft regelmatig slapen. Hij zorgt voor ons, iets wat ik fijn vindt. Op mijn voorstel om hem geen papa meer te noemen, omdat dit in de toekomst ingewikkeld wordt, werd hij boos. Ik voel me steeds vaker ongelukkig. Waarom blijft hij zich gedragen als mijn vriend? ‘Het is zo toch ook goed’, zegt hij.

Hij komt en gaat wanneer hij daar zin in heeft, en ik pas me aan. Ik ben bang om hem definitief de deur te wijzen. Toch vind ik dat ik een echte liefdesrelatie verdien met iemand die een toekomst met mij ziet en die ik gelukkig kan maken. Hij zou er geen moeite mee hebben als er een ander komt, maar dat geloof ik niet. Deze situatie duurt nu al een half jaar en als er niets verandert kan dit volgens mij jaren zo doorgaan.
groeten van Kaatje


Het advies

Expert

Joris Lammers

Beste Kaatje,
Je beschrijft dat jullie problemen hebben omdat jullie beiden onzeker lijken hoe jouw partner zich moet gedragen ten opzichte van jouw zoon. Dat is begrijpelijk. Het is geen makkelijke situatie. Er is niet echt een directe relatie met mijn professionele expertise (de psychologische gevolgen van macht) en ik kan je daarom enkel aanraden om dit probleem op te lossen door duidelijk naar elkaar te zijn.

Wat verwacht je van elkaar, wat zijn je wensen, en wat houd je tegen? Als je daar niet samen uit kunt komen - en dat is heel begrijpelijk in deze situatie - dan zou je professionele hulp kunnen vragen, bijvoorbeeld van een therapeut.

Relatietherapie zou ook goed kunnen werken, vooral als jullie beide daartoe gemotiveerd zijn. Bij relatietherapie is het altijd de bedoeling om zaken die niet of juist te vaak gezegd zijn te verhelderen. Zo kan een stel geholpen worden om uit een bepaalde negatieve spiraal te raken.

Met vriendelijke groet,
Joris Lammers
Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Mijn vriend zegt dat ik te afhankelijk ben

Lees verder
Kort

Opnieuw in vuur en vlam

Stellen die al lang bij elkaar zijn, zijn meestal niet meer zo actief tussen de lakens als aan het b...

Lees verder
Artikel

Wij zijn een tweeling, maar wie ben ik?

Lees verder
Interview

Jeanette Winterson: ‘Ik wist niet dat liefde zo betrouwbaar kon zijn’

Lees verder
Artikel

Opvoeden met een ouderschapsdiploma?

Lees verder
Video

Hoe houd je je relatie leuk?

Bekijk video
Artikel

Jippe en Heike Hora Adema (27)

Lees verder
Advies

Is anale seks altijd pijnlijk?

Lees verder