De vraag

Ik heb last van verlatingsangst

Goedemiddag Ursela,
Ik zit middenin een enorm rouwproces omdat ik mijn relatie verbroken heb met een man waar ik nog steeds ontzettend veel van hou, maar waar ik ook veel conflicten mee had. Ik kom hiervoor uit een huwelijk van 18 jaar, gelukkig gescheiden. Hij heeft niet zo veel relaties gehad en in het begin ging het prima. We kregen echter al snel ruzie omdat hij heel graag uitgaat, veel te veel naar mijn mening (in een week wel vijf keer terwijl we 40+ zijn). Maar ik steek ook mijn hand in eigen boezem en heb ontdekt dat ik verlatingsangst heb.

Ik had een hele slechte band met mijn vader, kreeg acht jaar geleden een depressie en ben er door een goede therapie uit gekomen. Omdat ik destijds gelukkig getrouwd was, heb ik nooit gedacht aan verlatingsangst. Nu denk ik dat dit probleem bij mijn ex-man ook speelde.

In een antwoord dat u gaf aan Reb, staat dat je als verlatingsangstige het contact met verkeerde partners moet vermijden. Wat zijn dan verkeerde partners? Was mijn ex-vriend, die denk ik een lichte vorm van bindingsangst heeft, heel onafhankelijk is en zich volledig vrij wilde voelen, voor mij zo’n verkeerde partner? Moet ik, als mijn hart weer gelijmd is, op zoek naar een ander soort man?

Ik hoop inzicht te kunnen krijgen en wellicht een tip voor een workshop of zelfhulpgroep. Ik wil over een paar maanden, als alles verwerkt is, dolgraag weer een man, maar wil dit enorme liefdesverdriet wil ik niet nog een keer meemaken als het te vermijden is door een juiste soort man te kiezen.

Hartelijk dank voor uw feedback.
Groeten van Bloem

Het advies

Ursela van Stekelenburg

Beste Bloem,
Voordat ik met liefde en plezier je onderstaande vier vragen beantwoord, wil ik eerst graag refereren aan een onderzoek van Roos Vonk en Dineke Kroesbergen uit 2005.

  • Wat zijn verkeerde partners?
  • Was mijn ex-vriend voor mij zo’n verkeerde partner?
  • Moet ik, als mijn hart weer gelijmd is, op zoek naar een ander soort man?
  • Welke tip kunt u mij voor een workshop of zelfhulpgroep geven?

Een onderzoek dat als basis het begrip hechtingsstijl hanteert. Een hechtingsstijl die wordt beïnvloed door je relatie met je ouders/verzorgers in je kinderjaren. Een relatie die tot vier hechtingsstijlen kan leiden. Stijlen die kunnen variëren in zelfbeeld en in vertrouwen (in anderen), zo is de veronderstelling.


 


 

Een andere veronderstelling is dat een relatie tussen partners uit dezelfde categorie gelukkig genoemd kan worden. Toch blijkt veelal dat vermijdende mensen een relatie aangaan met een partner die obsessief-angstig is. Iets wat zou kunnen samenhangen met de onbewuste verlatingsangstneiging van vermijdende mensen én met hun wens graag bevestigd te worden. Hoewel dit allemaal ‘enkel’ hypothesen zijn, biedt dit onderzoek voldoende stof tot nadenken.

Zo zou je kunnen aannemen dat een verkeerde partner een partner is die door diens gedrag jouw verlatingsangst alleen maar vergroot, dit doordat je je veelvuldig alleen gelaten voelt. Echter, zou je je na je verwerking weer ‘hervonden’ hebben, dan zou je vanuit een veilig evenwicht niet per se op zoek hoeven te gaan naar een ander soort man. Immers, het gegeven dat je één bent met jezelf, geeft jou al een innerlijk geluksgevoel. Het gevoel dat je ook happy met jezelf kunt zijn, waardoor een nieuwe liefde ‘alleen nog maar’ een extra geluksdimensie aan je leven kan toevoegen.

Maar Bloem, ik kan niet anders zeggen dan dat je met jouw inzicht al ver bent gekomen, met jouw erkenning dat de oorzaak van je angst in jezelf ligt, in jouw reactie/gedrag op een gebeurtenis. Gedrag dat je middels bijvoorbeeld een cognitieve gedragstherapie kunt veranderen, een therapie waarover je huisarts je zeker goed kan adviseren. Ook kun je eens kijken op de website van Mindspring: www.mindspring.nl.

Heb je eenmaal je hart weer gelijmd, dan zul je ervaren dat jij met jouw innerlijke kracht op jezelf kunt varen, waardoor je je kansen vergroot om spontaan tegen de juiste man aan te lopen. Tot die tijd wens ik je veel verwerkingskracht en voor daarna heel veel relatiegeluk toe!

Hartelijke groet, Ursela van Stekelenburg

Neem een kijkje op de site van Ursela van Stekelenburg: www.cleverwise.com

Meer informatie over verlatingsangst? Lees het artikel Verbeter je hechtingsstijl.

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Kun je door mensen heenkijken?

Psychologie Magazine vloog naar San Francisco voor een training bij ’s werelds meest deskundige me...
Lees verder
Artikel

Kun je door mensen heenkijken?

Psychologie Magazine vloog naar San Francisco voor een training bij ’s werelds meest deskundige me...
Lees verder
Artikel

Bij de coach: ‘Wat was je passie toen je 10 was?’

Door de juiste vragen te stellen, helpt een coach cliënten verder in hun ontwikkeling. In deze afle...
Lees verder
Artikel

Bij de coach: ‘Wat was je passie toen je 10 was?’

Door de juiste vragen te stellen, helpt een coach cliënten verder in hun ontwikkeling. In deze afle...
Lees verder
Advies

Hoe voorkom je dat je kind faalangst krijgt?

Lees verder
Artikel

In therapie bij een chatbot

Kan een robot helpen bij angst, depressieve gevoelens of posttraumatische stress? De makers van chat...
Lees verder
Artikel

Moed is je angst verslaan

Ware helden zijn niet per se minder angstig. Wel hebben ze meer lak aan de regels en lappen ze ander...
Lees verder
Advies

Ik ben bang om zwanger te zijn

Lees verder
Artikel

Weg faalangst

Al nerveus als u denkt aan een speech of functioneringsgesprek? Beoordeeld worden roept spanning op....
Lees verder
Interview

P.F. Thomése : ‘Ik wist: het is zover, nu ga ik dood’

Twintig jaar lang vreesde auteur P.F. Thomése met grote regelmaat dat zijn laatste uurtje had gesla...
Lees verder