De vraag

Ik blijf mijn man zijn overspel verwijten

Dag Ursela,
Ik zit al ruim drie jaar met veel verdriet. Mijn man heeft mij twee keer bedrogen en dit hoorde ik juni 2004. Praten is niet gelukt en hoewel hij nu de perfecte man is, kan ik het niet van me afzetten. Het was zelfs zo erg dat ik twee zelfmoordpogingen heb gedaan van verdriet.

Therapie wou hij niet, dus ben ik zelf gegaan. Maar het heeft mij niet echt geholpen. Logisch. Als je relatieproblemen hebt moet je dit samen oplossen en niet voor de gevolgen weglopen. Hij heeft het boek allang afgesloten en ik blijf maar worstelen van hoe en wat er allemaal is gebeurd met die vrouwen. Het doet zo’n pijn. Wij zijn een 50+ echtpaar en de meiden waren veel jonger.

Als ik erover begin -en dat doe ik vaak- dan is er weer ruzie en dat ben ik zo moe. Ik weet dat hij van me houdt en toch sloopt het mij. Ik denk zo vaak ‘Had ik ook maar iets gedaan in mijn verleden waarop hij mij kan aanspreken’, maar dat is niet zo. Hij zegt vaak tegen mij dat ik wel altijd een zeur ben geweest in ons huwelijk, maar dat ik nooit iets heb gedaan wat niet kon.

Ik wil zo graag anders. Ik slik valium en hij ook als er weer ruzie is, want hij wil dan rust!! En zijn woorden: ‘We leven nu en kijken vooruit. Het is gebeurt en ik kan het niet terug draaien hoe graag ik het ook wil’.

We hebben sinds een paar maanden geen seks meer omdat het bij hem niet meer lukt. Hij is diabeticus. Ik denk vaak hoe het zou zijn als het wel kon. Hij genoot altijd van vrouwelijk schoon en flirtte ook altijd in openbaar waar ik bij was. En ik? Ik stond er bij en keek er naar.

Help mij alstublieft
Traantje 56

Het advies

Ursela van Stekelenburg

Beste Traantje 56,
Je hebt zoveel verdriet, zoveel hartzeer. Je hebt ook heel wat pijn te verduren gekregen, en nog steeds…. Helaas heeft therapie ook al niet geholpen. Triest maar waar. Traantje ik wil je dan ook echt graag helpen.

Helpen door je een paar adviezen te geven, door je een hart onder de riem te steken, maar ook door je dringend te vragen naar je huisarts, je vertrouwenspersoon te gaan. En mogelijk toch nog eens een therapie te volgen. Een speciaal op jouw situatie toegesneden therapie, een therapie die jouw huisarts jou adviseert. Want met jouw verdriet mag en moet je echt niet alleen blijven rondlopen. Je gevoelens zijn dusdanig dat je ze moet ventileren, dat je een uitlaatklep nodig hebt.

Begin daarom vandaag nog met je gevoelens/ervaringen op papier te zetten, door je door een vriendin/familielid geestelijk te laten steunen. En overweeg ook eens een minder afhankelijk leven van je man te leiden. Jij bent een waardevol mens met al jouw kwaliteiten. Vraag je daarom eens af wat je altijd al hebt willen doen in je leven. Wie weet kun je voor jezelf een mooie, nieuwe ‘onafhankelijke’ levensinvulling vinden. En je eigen geluk creëren.

Beste Traantje, doe mij een plezier en ga vandaag/morgen nog naar je huisarts. Praat met hem/haar, vraag hulp/steun van jouw geliefden én denk ook eens aan een levensinvulling die jou gelukkig kan maken. Zeker weten dat jou dát gaat lukken én dat er voor jou nog een schone toekomst in het verschiet ligt!! Ik wens je heel veel sterkte en kracht toe. Voor 2008 wens ik je alvast het aller allerbeste toe!!

Hartelijke groet,
Ursela van Stekelenburg

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Mijn relatie met een getrouwde man maakt me kapot (2)

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Vakantie? Eerst afkicken van stress

Psychiater Theo Compernolle, expert op het gebied van de invloed van stress op het brein, vertelt ho...

Lees verder
Artikel

3 manieren om relaties te verdiepen

Lees verder
Advies

18 jaar en bindingsangst?

Lees verder
Advies

Ik wil graag positief met mijn relatieproblemen omgaan

Lees verder
Verhaal

Kun je beter stoppen met je relatie? – 9 vragen bij relatietwijfel

Lees verder
Artikel

Verliefd op een ander – Wat je kunt leren van een affaire

Lees verder
Advies

Ik weeg 55 kilo en vind mezelf te dik

Lees verder