De vraag

Ik betrapte mijn collega op leugens

Geachte mevrouw Wild,
Ik ben nu weg bij een werkgever waar ik een collega had die ik continu betrapte op leugens, waarvoor zij altijd weer een verhaal klaar had. Zij gaf hoog op over haar eigen kwaliteit en hoe ze gewaardeerd werd. Zij vertelde dat ze borstkanker had en dagelijks bestraald moest worden, maar kwam gewoon naar het werk. Collega's trapten in de vele verhalen en hadden vaak medelijden. Met mij zat zij in de concurrentie omdat we dezelfde positie hadden. Zij deed alles waar ik wat mee van doen had en liet haar eigen werkzaamheden zitten. Alleen wat zichtbaar was voor anderen deed ze.

Zo heeft zij ook allerlei verhalen over mij verteld waarvan ik nog steeds niet weet wat, maar collega's waren niet onbevangen naar mij dat kon ik merken. Ik vraag mij altijd af wat ik anders had kunnen doen dan weggaan. Signalen die ik aan mijn leidinggevenden afgaf werden niet opgepakt. Men geloofde dit niet. Ik ben er uiteindelijk aan onder door gegaan maar vraag me af of je in deze situatie kunt 'winnen'.
Vriendelijke groet,
Annerie


Het advies

Expert

Ulrike Wild

Beste Annerie,
Een naar conflict. En vooral blijft het knagen dat er geen ‘oplossing’ voor jou is gekomen. Goed van je om na te denken wat je ‘beter’ had kunnen doen. Inderdaad – ‘beter’ en niet winnen. Een aantal conflicten zijn niet te winnen.

Je hebt drie stadia in een conflict escalatie: eerst willen beide partijen samen uitkomen, dat noemen wij een ‘win-win’ houding. Als dat niet lukt verandert vaak het beeld over de ander en de situatie en we willen winnen ten kosten van de ander: deze insteek noemen we ‘win – loose’. De ander heeft dan vaak dezelfde instelling en vecht terug.

De beelden over elkaar verharden totdat het ons niet meer uitmaakt wat er met ons of de ander gebeurt: we willen de ander treffen ook al lijden we zelf ook pijn: deze houding noemen we ‘loose – loose’. Wij voelen meestal dat ons de ander partij ‘dwingt’ in onze houding, maar dat is maar gedeeltelijk juist. We kunnen altijd ook voor een andere reactie kiezen. Ik weet verder te weinig over jou en de ander om daarmee een uitspraak te willen doen, ik geef je dit gewoon mee om na te denken.

Voor jouw gevoel heb je verloren en dat ervaar je zeker als heel onredelijk. Maar er is veel onredelijkheid in de wereld. Gelijk hebben is iets heel anders als gelijk krijgen. Je kunt nu twee dingen doen:

  1. Afstand nemen en je verlies nemen
  Het heeft pijn gedaan maar je bent er groter en sterker van geworden. Je weet het zeker zelf wel - er zijn nog ergere dingen. Dat is werkelijk zo. Heb plezier in je leven, wees blij dat je deze situatie achter je hebt gelaten en richt je constructief op je eigen toekomst. Je hebt geen invloed meer op het verleden, richt je op dingen waar je wel invloed op hebt.  2. Wat had ik beter kunnen doen?
  Als je ervan denkt te kunnen leren voor jouw eigen ontwikkeling, dan niet in de zin ‘hoe had ik kunnen winnen’. Kijk naar je eigen aandeel. Het thema is niet ‘wie is schuldig of waar ligt mijn schuld’ maar wat had ik na eigen inzicht beter kunnen doen? Ook al lijkt dit onwaarschijnlijk, in bijna alle conflicten zijn er twee heel verschillende verhalen. Vraag misschien een keer een oud-collega die je wel enigszins vertrouwt hoe hij/zij terugkijkt naar deze situatie. Stel alleen maar vragen en verdedig je niet.

  Onderzoek het beeld wat een derde persoon heeft over deze situatie. En wat hij/zij denkt dat je anders en beter had kunnen doen. En vervolgens kijk naar de informatie: welke is waardevol voor jou om iets te leren over jezelf en welke informatie leg je gewoon naast je neer? Want JIJ besluit wat je ermee doet!
  Groet, Ulrike Wild


Heeft u een conflict met een collega, en vraagt u zich af hoe u dat kunt oplossen? Afwachten, een bemiddelaar zoeken, grenzen stellen? Plusabonnees konden in maart 2007 hun voorleggen aan Ulrike Wild, trainer, adviseur en coach bij Schouten & Nelissen.

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Wanneer leren we liegen?

Op welke leeftijd leren we een pokerface opzetten tijdens een leugentje? Volwassenen kunnen immers g...
Lees verder
Artikel

Wanneer leren we liegen?

Op welke leeftijd leren we een pokerface opzetten tijdens een leugentje? Volwassenen kunnen immers g...
Lees verder
Kort

Dit zijn de positieve kanten van ouderschap op latere leefti...

Op latere leeftijd kinderen krijgen wordt vaak geassocieerd met gezondheidsrisico’s.
Lees verder
Kort

Dit zijn de positieve kanten van ouderschap op latere leefti...

Op latere leeftijd kinderen krijgen wordt vaak geassocieerd met gezondheidsrisico’s.
Lees verder
Advies

Mijn sociale leven is in een slagveld veranderd

Lees verder
Artikel

Eerste hulp bij een relatiecrisis

De prins op het witte paard blijkt vaak een knul op een knol en de droomdame vaak een doodgewone mei...
Lees verder
Artikel

Op het spoor van de dader

Richard Jewell was ingehuurd als extra bewaker, toen op 27 juli 1996 tijdens de Olympische Spelen ee...
Lees verder
Artikel

vraag 3 ‘Kan het ook zonder ruzie?’

Speciaal deze maand: 16 lezersvragen met antwoorden uit de wetenschap
Lees verder
Artikel

Relatieprobleem is genetisch bepaald

Relaties Zweedse onderzoekers hebben een gen ontdekt dat in verband wordt gebracht met relatieproble...
Lees verder
Advies

Ik laat me gaan tijdens ruzies met mijn vriend

Lees verder