De vraag

Hoe sport iemand met diabetes?

Beste Willem,
Ik beweeg graag, maar het is voor mij moeilijk om er regelmaat in te brengen. Ik heb diabetes type I en reageer de ene keer met een hyper en de andere keer met een hypo op bewegen. Ik draag een insuline pomp en die kan ik hoger of lager zetten. Maar omdat ik elke keer anders reageer, werkt dit dus niet. 

Dit is heel erg frustrerend en daarom ga ik dan maar vaak niet, omdat mijn suiker bv goed is die dag en ik geen risico wil lopen, dat ik de boel weer ondersteboven gooi.

Dit is dus heel frustrerend!!! 

Hoe kan ik leren hiermee om te gaan. De internist kan me in deze niet helpen, die zegt alleen maar dat ik er mee zal moeten leven. Dat ik de pech heb bij die 1% van de Nederlanders te horen die niet instelbaar zijn. Daar ben ik dus vet mee.
groeten José  

Het advies

Expert

Willem van de Sanden

Psychotherapeut

Hallo José,
Lichamelijke inspanning is in principe goed want dat bevordert de opname van glucose uit het bloed door de activiteit van de spieren. Dat houdt dus in dat je wat minder insuline nodig hebt tijdens oefeningen of bewegen. Dat zou dan betekenen dat je de pomp tijdelijk iets lager kan zetten.

Lichaamsbeweging is van belang omdat het ervoor zorgt dat je minder hoeft te spuiten maar ook – en dat geldt voor iedereen - verlaagt het de bloeddruk en de cholesterol en zorgt daarmee voor minder risico op hart en vaatziekten. Uit onderzoek blijkt dat diabetici type I langer leven wanneer ze zich regelmatig lichamelijk inspannen. Wanneer je weinig beweegt blijkt de controle van het bloedsuikerniveau moeilijker te zijn bij type I.

Geadviseerd wordt om 4 à 5 keer per week 30 tot 40 minuten te oefenen (bijvoorbeeld hardlopen, zwemmen, dansen, stevige wandeling) met een matige intensiteit – dat wil zeggen dat je nog in staat moet zijn om onder het lopen een gesprek te voeren. Zie voor loopschema’s bijvoorbeeld: www.hardloopschema.nl.

Er zijn echter andere factoren die jouw insuline-behoefte beïnvloeden zoals wat je gegeten en gedronken hebt, jouw spijsvertering en de manier waarop je jezelf inspant. Om inzicht te krijgen in hoe jij specifiek reageert op sport zou je een tijd lang alle omstandigheden (zoals: slapen, eten, drinken, werken, sociale activiteiten) heel constant moeten kunnen houden zodat er zich een patroon gaat aftekenen. Een tijdelijke sportcoach met verstand van suikerziekte zou zinvol kunnen zijn.

Het is noodzakelijk dat je voor en na de inspanning je bloedwaarden controleert om inzicht te krijgen in hoe jouw lichaam reageert. Doe het sporten liever niet alleen maar met een maatje en zorg ervoor dat als je alleen loopt je herkenbaar bent als diabeticus voor het geval er iets mis gaat. Neem koolhydraatrijk voedsel mee voor het geval dat je bloedsuiker te laag wordt. Drink voldoende voor, tijdens en na het sporten of oefenen.

Het geldt voor alle diabetici dat regelmatige controle van een arts bij sport en lichamelijke inspanning nodig is, zeker wanneer er sprake is van complicaties.

succes!

Willem van de Sanden


  • Willem van de Sanden is psychotherapeut. Hij schreef het boek Depressie actief overwinnen. Breng lichaam en geest in beweging, Pearson Amsterdam, ISBN: 978 90 265 1849 2

    Neem een kijkje op zijn site www.depressie-overwinnen.nl

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Sorry Flappie…

Kalkoenen, hazenboutjes, kerstkonijn... vooral bij feestdiners tonen we onze carnivore kant. Waarom ...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Digitaal opvoeden: 1 dag zonder scherm

Wanneer leg je die smartphone of tablet nou achter slot en grendel? Hoe maak je je kind weerbaar teg...

Lees verder
Artikel

Nooit meer ziek zijn? Ga sporten!

Lees verder
Artikel

Te lui om te sporten? Het zijn de genen!

Lees verder
Artikel

Betrouwbaar bluffen

Lees verder
Artikel

Weg jetlag!

Lees verder
Artikel

Man & Schuur

Lees verder
Advies

Gevallen tijdens het skiën

Lees verder