De vraag

Hoe ga ik om met mijn seksistische en ook onzekere baas?

Geachte mevrouw De Pater, beste Irene,
Sinds een paar maanden heb ik een nieuwe leidinggevende. Vanaf het eerste moment dat ik hem zag, vertrouw ik hem niet. Mijn eerste gevoel wordt steeds weer bewaarheid. Mij stoort nog het meeste dat hij de vrouwen om zich heen stuk voor stuk dwarsboomt en hen zelfs zo ver krijgt dat ze een stap terug doen in hun werk. Mijn baas is een echte 'baas' en heeft, zo blijkt uit zijn gedrag, niet veel op met vrouwen. Aan de andere kant raakt hij niet uitgekeken op borsten van mij en mijn collega's. Tamelijk gênant. Tegelijkertijd merk ik dat hij zelf heel erg onzeker is. Soms staan de tranen in zijn ogen omdat hij een lastige situatie niet de baas kan worden.

Hoe kan ik het beste handelen richting hem, zonder hem alleen maar gelijk te geven en zijn intimiderende houding toe te staan?
Vriendelijke groeten,
Ambtenaar

Het advies

Expert

Irene de Pater


Beste Ambtenaar,
Het beeld dat je van je nieuwe leidinggevende schetst is dat hij enerzijds vrouwonvriendelijk is (seksistisch en intimiderend) en anderzijds onzeker lijkt. Dit zijn best tegenstrijdige signalen.

Uit je vraag is het mij niet duidelijk geworden hoe hij zich naar jou toe gedraagt. En wat hij van jou wil. Wel dat je wilt weten hoe jij je nu het beste op kunt stellen tegenover deze leidinggevende.

Het is bijna altijd lastig een andere leidinggevende te krijgen. Onbekend maakt onbemind. Je weet immers niet waar je aan toe bent en kunt vaak slecht inschatten wat de motieven en beweegredenen van ‘die nieuwe’ zijn. Vaak leidt men dit af van de verhalen van anderen die onder deze leidinggevende werken.

Wanneer je moeite hebt met hoe de leidinggevende met anderen om gaat is het misschien verstandig je te realiseren dat er aan ieder verhaal meerdere kanten zitten. Misschien kun je bij je collega’s eens doorvragen en een en ander in een breder kader plaatsen.

Wanneer je moeite hebt met het gedrag van de leidinggevende naar jou toe kun je misschien het beste het gesprek met hem aan gaan. Vragen waarom hij zich zo gedraagt en wat het doel van dit gedrag is. Misschien lastig, maar een dergelijk gesprek werkt vaak erg verhelderend. Het kan goed zijn dat je leidinggevende zich van geen kwaad bewust is of zich juist zo gedraagt omdat hij onzeker is. Ga niet gelijk uit van het slechtste! En richt je alleen op de problemen die jij hebt met de leidinggevende.

Het doel van een dergelijk gesprek is het in de toekomst beter met elkaar omgaan. Leg daarom uit wat je probleem is en wat jij vindt dat er moet veranderen. En waarom. Breng je punten op een positieve manier zodat hij zich niet in een hoek gedreven voelt of onzeker wordt. Dit zou het gesprek alleen maar belemmeren.

Mocht je er niet uit komen kun je altijd een tweede gesprek aanvragen met een derde persoon erbij. Bijvoorbeeld een medewerker van de HR afdeling of de leidinggevende van je leidinggevende. Maar, hopelijk is dat niet nodig!

Vriendelijke groet,
IrenePlusabonnees konden vragen stellen aan arbeids- en organisatiepsycholoog Irene de Pater. Neem ook een kijkje op de personal webpage van Irene de Pater home.medewerker.uva.nl

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik ben heel erg gestrest, moet ik nu stoppen met werken?

Lees verder
Advies

Ik ben heel erg gestrest, moet ik nu stoppen met werken?

Lees verder
Verhaal

Dit zijn de 5 typen slechte slapers

Nachtelijk gewoel, overdag moe zijn en niets kunnen hebben: wie kampt met slapeloosheid zal dit alle...
Lees verder
Verhaal

Dit zijn de 5 typen slechte slapers

Nachtelijk gewoel, overdag moe zijn en niets kunnen hebben: wie kampt met slapeloosheid zal dit alle...
Lees verder
Advies

Ik schaam me ervoor dat ik niet werk vanwege een burn-out

Lees verder
Artikel

De risico’s van stress

Werkstress wordt de kwaal van het jaar. De werkdruk is volgens Arbodiensten in alle geledingen hoog ...
Lees verder
Advies

Heimwee naar de bergen

Lees verder
Artikel

Zo maak je contact

Wees niet bang te blunderen – een vleugje gêne komt uw ‘likeability’ alleen ...
Lees verder
Artikel

Zo krijg je meer van collega’s gedaan

Werk aan uw ‘gunfactor’. Het is heel simpel: mensen helpen je eerder als je hen weleens ...
Lees verder
Artikel

Telefonie bedreigt volksgezondheid

gezondheid & therapie STRALING Kunt u niet wachten tot u op uw mobieltje nog sneller kunt intern...
Lees verder