De vraag

Hoe ga ik om met mijn seksistische en ook onzekere baas?

Geachte mevrouw De Pater, beste Irene,
Sinds een paar maanden heb ik een nieuwe leidinggevende. Vanaf het eerste moment dat ik hem zag, vertrouw ik hem niet. Mijn eerste gevoel wordt steeds weer bewaarheid. Mij stoort nog het meeste dat hij de vrouwen om zich heen stuk voor stuk dwarsboomt en hen zelfs zo ver krijgt dat ze een stap terug doen in hun werk. Mijn baas is een echte 'baas' en heeft, zo blijkt uit zijn gedrag, niet veel op met vrouwen. Aan de andere kant raakt hij niet uitgekeken op borsten van mij en mijn collega's. Tamelijk gênant. Tegelijkertijd merk ik dat hij zelf heel erg onzeker is. Soms staan de tranen in zijn ogen omdat hij een lastige situatie niet de baas kan worden.

Hoe kan ik het beste handelen richting hem, zonder hem alleen maar gelijk te geven en zijn intimiderende houding toe te staan?
Vriendelijke groeten,
Ambtenaar

Het advies

Expert

Irene de Pater


Beste Ambtenaar,
Het beeld dat je van je nieuwe leidinggevende schetst is dat hij enerzijds vrouwonvriendelijk is (seksistisch en intimiderend) en anderzijds onzeker lijkt. Dit zijn best tegenstrijdige signalen.

Uit je vraag is het mij niet duidelijk geworden hoe hij zich naar jou toe gedraagt. En wat hij van jou wil. Wel dat je wilt weten hoe jij je nu het beste op kunt stellen tegenover deze leidinggevende.

Het is bijna altijd lastig een andere leidinggevende te krijgen. Onbekend maakt onbemind. Je weet immers niet waar je aan toe bent en kunt vaak slecht inschatten wat de motieven en beweegredenen van ‘die nieuwe’ zijn. Vaak leidt men dit af van de verhalen van anderen die onder deze leidinggevende werken.

Wanneer je moeite hebt met hoe de leidinggevende met anderen om gaat is het misschien verstandig je te realiseren dat er aan ieder verhaal meerdere kanten zitten. Misschien kun je bij je collega’s eens doorvragen en een en ander in een breder kader plaatsen.

Wanneer je moeite hebt met het gedrag van de leidinggevende naar jou toe kun je misschien het beste het gesprek met hem aan gaan. Vragen waarom hij zich zo gedraagt en wat het doel van dit gedrag is. Misschien lastig, maar een dergelijk gesprek werkt vaak erg verhelderend. Het kan goed zijn dat je leidinggevende zich van geen kwaad bewust is of zich juist zo gedraagt omdat hij onzeker is. Ga niet gelijk uit van het slechtste! En richt je alleen op de problemen die jij hebt met de leidinggevende.

Het doel van een dergelijk gesprek is het in de toekomst beter met elkaar omgaan. Leg daarom uit wat je probleem is en wat jij vindt dat er moet veranderen. En waarom. Breng je punten op een positieve manier zodat hij zich niet in een hoek gedreven voelt of onzeker wordt. Dit zou het gesprek alleen maar belemmeren.

Mocht je er niet uit komen kun je altijd een tweede gesprek aanvragen met een derde persoon erbij. Bijvoorbeeld een medewerker van de HR afdeling of de leidinggevende van je leidinggevende. Maar, hopelijk is dat niet nodig!

Vriendelijke groet,
IrenePlusabonnees konden vragen stellen aan arbeids- en organisatiepsycholoog Irene de Pater. Neem ook een kijkje op de personal webpage van Irene de Pater home.medewerker.uva.nl

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik moest huilen tijdens een sollicitatie

Lees verder
Advies

‘Mijn dochter is erg jong voor haar leeftijd’

Mijn oudste dochter is 15, maar lijkt in veel opzichten een jaar of 9. Ze mist daardoor de aansluiti...

Lees verder
Artikel

Zo doet uw baas wat ú wilt

Lees verder
Artikel

Werkloos: tijd voor bezinning

Lees verder
Interview

Alles voor je idool

Lees verder
Artikel

Negatieve feedback maakt dom

Lees verder
Artikel

Word je gek van je collega? Vijf tips

Lees verder
Kort

Welke teams kunnen tegen een stootje?

Lees verder