De vraag

Hoe bestrijd ik mijn winterdip?

Nu de blaadjes van de bomen zijn gevallen en het donker is als ik van en naar mijn werk fiets, word ik steeds somberder.

Het duurt nog drie maanden voordat de lente weer begint. Wat doe ik hier? Waarom woon ik in dit koude land. Ik wil niet de hele dag binnen zitten. Vooral ’s ochtends vind ik het erg moeilijk om positieve gedachten te hebben. Ik moet mijn dochter naar school brengen, maar ik kom mijn bed bijna niet uit. Ik probeer om zo min mogelijk dingen te zeggen, want er komen vaak alleen maar onaardige opmerkingen uit zoals ‘Je trui is vies,’ of ‘we komen te laat.’

Hoe hou ik het vol tot de lente? Want als ik weer lekker in het zonnetje kan zitten of wandelen knap ik meestal weer op. Maar de zon staat nu zo laag en de zonkracht is zwak. Heeft u advies?

Het advies

Jolet Plomp

Psychologie

Dank voor je vraag. Naar dat je in deze periode met name in de ochtend zo zit te worstelen met jezelf.

Voor veel mensen is de ochtend met schoolgaande kinderen niet het meest favoriete onderdeel. Val jezelf niet te veel lastig met vragen die je niet verder helpen. Soms helpt het niet om jezelf af te vragen waarom het is zoals het is, bijvoorbeeld waarom je in dit land woont. Gedachten zijn niet altijd helpend.

Het lijkt zinvol om in plaats daarvan dingen te doen, zoals regelmatig naar buiten gaan op het moment dat het licht en droog is. Alleen al door dingen te doen is het mogelijk je stemming te verbeteren. Wellicht helpt het jou ook in deze periode om het jezelf in de ochtend zo makkelijk en prettig mogelijk te maken. Op tijd naar bed gaan en de spullen voor de volgende ochtend klaar leggen kan al helpen. Maar ook juist in de ochtend jezelf wat verwennen, zoals met lekkere thee en warme pantoffels en dergelijke.

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Aangekeken of afgewezen?

Lees verder
Interview

Een ‘wildgroei’ aan coaches? Met Coachfinder vind je een betrouwbare coach

Psychologen en bedrijfsartsen maken zich zorgen over de 'wildgroei' aan coaches, blijkt uit onderzoe...

Lees verder
Artikel

Innovatieve behandelingen voor het brein

Lees verder
Interview

Misvattingen over depressie

Lees verder
Kort

Nieuwe training bij depressie

Lees verder
Artikel

Herken je denkfouten

Lees verder
Advies

Ik voel me zo neerslachtig

Lees verder
Artikel

Pubermeisjes praten elkaar depressief

Lees verder