De vraag

Ga ik door met mijn overspelige partner?

Beste Ursela,
Helaas ben ik me aan het verdiepen in het onderwerp ontrouw.

Mijn ‘vriend’ had samen met mij nog iemand anders waar hij om gaf. Hij heeft na een breuk van elf weken met mij en herstel van twee maanden zijn geheim aan mij opgebiecht. Hij zegt dat hij in zijn huwelijk altijd erg monogaam is geweest. Hij herkende zichzelf niet.

Mijn gevoelssprieten hebben ‘iets’ gemerkt. Ook in het jaar dat we intensief samen waren! Hij heeft altijd ontkent! Maar ik had niet mijn hele partner, er ontbrak altijd zijn totale zelf! Zijn ogen en blik zijn open gegaan. Hij zegt dat ik de enige ware liefde voor hem ben en dat hij met mij oud wil worden!

Zijn moeder heeft ook regelmatig tegen mij gezegd dat zij hem zo ook niet kent, dat hij zichzelf niet is! Ik ben veel aan het lezen over ontrouw en het hoe en waarom. We hebben niets wat ons bindt. We hebben allebei ons eigen huis, eigen spullen en geen kinderen samen. Waarom zou ik hem nog een kans willen geven? Omdat ik ondanks alles van hem hou en geloof in zijn oprechtheid! Ben ik nu normaal of?

Hij heeft anderhalve week geleden over zijn ontrouw verteld. We hebben veel gesproken en ik heb echt geen leuke dingen naar zijn hoofd gesmeten (woorden). Ik heb ouderwetse normen en waarden. Ik heb altijd gezegd dat ik niet verder kon met iemand die me zou bedriegen. Nu zit ik vanmiddag ook nog op een SOA poli omdat hij met ons allebei zonder condoom heeft gevreeën!

Zoveel verwardheid, en toch wil ik hem een kans geven, en hoe moet ik dat doen zonder hem een eeuwigheid zijn fout voor de voeten te blijven gooien? Ik heb me even een paar dagen ziek gemeld. Ik ben te verward en heb moeite om de schijn op te houden. Ik heb het wel aan mijn beste vriendin verteld en haar woorden waren ook niet bepaald aardig. Ik had het gevoel dat ik hem wilde verdedigen. Dat heb ik niet gedaan hoor, dat verdient hij ook weer niet!

Hoe nu verder? Ik heb handvaten nodig!!!!
Groeten van atwt

Het advies

Ursela van Stekelenburg

Beste Atwt,
Je voelt je verward. En dat is heel begrijpelijk. Toch wil je met je vriend verder, wil je hem nog een kans geven. Want ondanks alles houd je nog van hem. Herstel van vertrouwen kost verwerkingstijd. Tijd die je nodig hebt om samen het vertrouwen en het evenwicht in jullie relatie te herstellen, om geen argwaan en/of wrok te blijven koesteren.

Het volgende kan jou daarbij tot steun zijn.

  • Stel vragen en ventileer je gevoelens. Je gevoelens van boosheid, jaloezie, angst en onzekerheid.
  • Laat ook je vriend zich uiten, alles opbiechten, zijn schuldgevoelens, zijn angsten.
  • Maak daarbij afspraken: luister goed naar elkaar, laat elkaar uitspreken, geef daarna pas feedback. Je zou ervoor kunnen kiezen jullie gevoelens tijdens een etentje of een wandeling openhartig uit te wisselen.
  • Ga ook eens na of jij een ‘bepaalde rol’ in deze ontrouw hebt gespeeld. En zo ja, welke dat dan is?
  • Kijk objectief, met een helikopter view, naar wat er is gebeurd.
  • Zoek een uitlaatklep: zet je gevoelens/ervaringen op papier of ga bijvoorbeeld sporten.
  • Laat je door een vriendin/familielid geestelijk steunen en/of laat je door hem/haar van de broodnodige afleiding voorzien.

Willen jullie een nieuwe start maken, dan is het naast bovenstaande stappen belangrijk dat je kunt vergeven, dat jullie elkaar de tijd en ruimte geven om al jullie gevoelens en ervaringen te verwerken, dat jullie er samen uit komen. En dat jullie er op termijn in kunnen berusten.

Atwt, ik hoop van harte dat jullie er samen sterker uitkomen. Sterkte!!
Hartelijke groet,
Ursela van Stekelenburg

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Bedrogen vrouwen

Je waant je gelukkig getrouwd, tot je per toeval ontdekt dat je man al jaren vreemdgaat. Wat doet da...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Digitaal opvoeden: 1 dag zonder scherm

Wanneer leg je die smartphone of tablet nou achter slot en grendel? Hoe maak je je kind weerbaar teg...

Lees verder
Artikel

Verliefd op een ander – Wat je kunt leren van een affaire

Lees verder
Verhaal

Kun je beter stoppen met je relatie? – 9 vragen bij relatietwijfel

Lees verder
Artikel

Maureen Luyens en Alfons Vansteenwegen: ‘Verliefdheid is niet nodig’

Lees verder
Advies

Mijn zoon krijgt maar geen relatie

Lees verder
Verhaal

10 dingen die je over vreemdgaan wil weten

Lees verder
Advies

Ik hou van een 
getrouwde man

Lees verder