De vraag

Altijd strijd tussen mijn vrouw en mijn zoon

Beste Joris,
Mijn vrouw (we zijn een samengesteld gezin) vindt dat mijn zoon en schoondochter haar altijd vernederen en onzin over haar vertellen. En mijn schoondochter en zoon vertellen exact hetzelfde over haar. Gevolg: een constante strijd. Zo erg dat ze elkaar eigenlijk niet meer willen zien. Maar als je kijkt waar het over gaat.

Iemand heeft iets gezegd over de ander en dit wordt ontzettend opgeblazen. Ik denk zelfs dat mijn schoondochter probeert om mijn zoon bij ons weg te houden en daarom hem ook allerlei dingen inspreekt. Ik zit er tussen, ze klagen bij mij. En ik weet dat als ze met elkaar in gesprek gaan er ruzie komt omdat ze allemaal zichzelf niet kunnen beheersen en emotioneel worden.

Wat kun je het beste doen? De ruzie laten bezinken en niets laten horen of ze de confrontatie laten aangaan met als gevolg dat je je kleinkind niet meer ziet.

Met vriendelijke groet,
BertHet advies

Expert

Joris Lammers

Beste Bert,
Bedankt voor je vraag. Deze vraag heeft niet zo veel met mijn onderzoek naar macht te maken. Ik kan daarom als onderzoeker er niet zoveel over zeggen. Ik kan je wel vertellen wat ik er als mens van vind:

Jouw probleem is dat jij je tussen twee partijen bevindt en dat je een loyaliteit hebt tegenover beide partijen (jouw zoon en jouw vrouw). Ik zou je aanraden om te proberen te voorkomen dat je deze positie tussen beide partijen inneemt of in wordt gedreven. Dus als jouw zoon tegen jou verwijten maakt over jouw vrouw, of jouw vrouw verwijten maakt over jouw zoon, dat jij duidelijk maakt dat jij niet de persoon bent waar ze tegen moeten praten.

Als ze problemen hebben met elkaar, dan moeten ze zich tot elkaar richten - niet tot jou. Om de problemen op te lossen is er uiteindelijk toch maar een optie en dat is dat ze met elkaar in gesprek gaan, misschien zelfs het beste zonder jou. Wellicht niet direct, maar na een korte afkoelperiode. Dat kun jij het beste inschatten.

Je schrijft dat als dat gebeurt de beide partijen gegarandeerd emotioneel worden en ruzie krijgen. Om dat te voorkomen zou je kunnen voorstellen dat ze bijvoorbeeld hun problemen uitpraten met hulp van een mediator. Dat is iemand die er (onder meer) in getraind is om gesprekken juist zakelijk te houden. Het is moeilijk om vanaf deze afstand te bepalen wat het beste is, maar dat lijkt mij de juiste keuze.

Met vriendelijke groet,
Joris LammersDit vind je misschien ook interessant

Advies

Wat heb ik aan deze vriendschap?

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Het dier in ons

Leren door te spelen, broers en zussen die elkaar de tent uitvechten en de noodzaak van een toegewij...

Lees verder
Advies

Waarom doet mijn schoonfamilie zo?

Lees verder
Artikel

Eerste hulp bij een relatiecrisis

Lees verder
Artikel

Wij zijn een tweeling, maar wie ben ik?

Lees verder
Artikel

Ze zijn niet anders

Lees verder
Advies

Ik betrapte mijn collega op leugens

Lees verder
Advies

Hoe corrigeer ik mijn schoonzus?

Lees verder