Altijd strijd tussen mijn vrouw en mijn zoon

Beste Joris,
Mijn vrouw (we zijn een samengesteld gezin) vindt dat mijn zoon en schoondochter haar altijd vernederen en onzin over haar vertellen. En mijn schoondochter en zoon vertellen exact hetzelfde over haar. Gevolg: een constante strijd. Zo erg dat ze elkaar eigenlijk niet meer willen zien. Maar als je kijkt waar het over gaat.

Iemand heeft iets gezegd over de ander en dit wordt ontzettend opgeblazen. Ik denk zelfs dat mijn schoondochter probeert om mijn zoon bij ons weg te houden en daarom hem ook allerlei dingen inspreekt. Ik zit er tussen, ze klagen bij mij. En ik weet dat als ze met elkaar in gesprek gaan er ruzie komt omdat ze allemaal zichzelf niet kunnen beheersen en emotioneel worden.

Wat kun je het beste doen? De ruzie laten bezinken en niets laten horen of ze de confrontatie laten aangaan met als gevolg dat je je kleinkind niet meer ziet.

Met vriendelijke groet,
BertOns advies

Beste Bert,
Bedankt voor je vraag. Deze vraag heeft niet zo veel met mijn onderzoek naar macht te maken. Ik kan daarom als onderzoeker er niet zoveel over zeggen. Ik kan je wel vertellen wat ik er als mens van vind:

Jouw probleem is dat jij je tussen twee partijen bevindt en dat je een loyaliteit hebt tegenover beide partijen (jouw zoon en jouw vrouw). Ik zou je aanraden om te proberen te voorkomen dat je deze positie tussen beide partijen inneemt of in wordt gedreven. Dus als jouw zoon tegen jou verwijten maakt over jouw vrouw, of jouw vrouw verwijten maakt over jouw zoon, dat jij duidelijk maakt dat jij niet de persoon bent waar ze tegen moeten praten.

Als ze problemen hebben met elkaar, dan moeten ze zich tot elkaar richten - niet tot jou. Om de problemen op te lossen is er uiteindelijk toch maar een optie en dat is dat ze met elkaar in gesprek gaan, misschien zelfs het beste zonder jou. Wellicht niet direct, maar na een korte afkoelperiode. Dat kun jij het beste inschatten.

Je schrijft dat als dat gebeurt de beide partijen gegarandeerd emotioneel worden en ruzie krijgen. Om dat te voorkomen zou je kunnen voorstellen dat ze bijvoorbeeld hun problemen uitpraten met hulp van een mediator. Dat is iemand die er (onder meer) in getraind is om gesprekken juist zakelijk te houden. Het is moeilijk om vanaf deze afstand te bepalen wat het beste is, maar dat lijkt mij de juiste keuze.

Met vriendelijke groet,
Joris LammersExpert

Joris Lammers

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Srebrenica of de menselijke onmacht

Duizenden moslimgezinnen die hun vader, broers en zonen zijn verloren. Jonge jongens die nog steeds ...

Lees verder
Kort

Koffie halen voor de werksfeer

Om de werksfeer positiever te maken hoef je niet eens zoveel te doen, wordt duidelijk uit onderzoek ...

Lees verder
Artikel

Lomp gedrag geeft status

Lees verder
Kort

Zo maak je goed ruzie

Lees verder
Advies

Ik wil niet dat hij seks heeft met zijn vrouw

Lees verder
Advies

Ik durf geen nieuwe relatie te beginnen

Lees verder
Verhaal

Als je kinderwens een breekpunt is

Lees verder
Artikel

Sleur sluipt er zomaar in

Lees verder